Burada Falaka kitabının iki farklı özetini paylaşıyoruz. Kısa isteyenler için kısa özet ve sonrasında uzun isteyenler için detaylı uzun bir özet sunuyoruz.
Falaka kitabı kısa özet
Hikayeti bize aktaran çocuk tam 40 arkadaşıyla birlikte bir Kur’an kursuna gitmektedir.
Burada huysuz bir hoca var ve çocuklara iyi bir eğitim veremiyor, ayrıca onları falakaya çekiyor. Hocanın her gün camiye gidip geldiği bir eşeği var ve çocuklar ona “Abdurrahman Çelebi” diye takma ad takmışlar.
Bir gün, kaymakam kursu denetlemeye gelir ve birkaç çocuğa Kuran okutmak istediğinde başarısız olur. Kaymakam sinirlenir ve hoca efendiyle konuşarak falakayı kaldırmasını ister. Falakanın kalktığını gören çocuklar, gün geçtikçe daha da arsızlaşır ve hocaya yapmadıkları şeyleri bırakmazlar. Bunun üzerine hoca falakayı geri çıkarır ve çocukları eskisinden daha sert döver.
Hocanın kullandığı “enfitye” adlı bir tozu da vardır. Bu toz, buruna çekildiğinde fena bir şekilde hapşırtır. Afacanlar bir gün, esneme numarası yaparak hocayı uyuturlar ve onun tozunu alıp birlikte buruna çekmeye başlarlar. Gürültüye uyanan hoca çok sinirlenir ve çocukları bir güzel döver. Ayrıca, hapşuran ve esneyen olursa şart olsun ki öldüresiye döveceğini söyler.
Bu söz, kahramanımızın kafasına çok takılır ve annesine söyler. Annesi bunun büyük bir yemin olduğunu ve boşanmak kadar ciddiye alınması gerektiğini söyler. Artık bu kelime, çocukların diline dolanmıştır ve bir şey olduğu zaman “şart olsun” diyorlardı. Kahramanımız bir gün camideyken, hocanın enfiyesini alır ve bir kağıda döker. Hocanın eşeğinin burnuna üfleyerek hayvanın tozun etkisiyle şahlanmasını sağlar. Hoca eşeğe ne olduğunu sorar, çocuklar ise hapşırttığını ve onu falakaya yatırması gerektiğini söylerler. Hep bir ağızdan “Şart olsun ki nikahın düşecek” derler. Ne yapacağını bilemeyen hoca, eşeği falakaya yatırır. O esnada oradan geçen kaymakam olayı görüp gelir ve hocayı yanına çağırır. O günden bugüne, kahramanımız ne o hocayı ne de falakayı görmemiştir. Her hapşıranı gördüğünde, bu hikaye aklına gelir ve vicdan azabı duyar.
Falaka kitabı uzun özet
Hikayeyi anlatan çocuk, zeki, kurnaz ve yaramaz bir öğrencidir. Okuduğu okuldaki eğitim kalitesiz ve yetersizdir ve 40 öğrenci, ne öğrendiklerini bilmeden dersleri hep bir ağızdan bağıra çağırarak tekrarlar.
Hoca, öğrencileri korkutmak için rahlesinin önünde asılı duran falakayı kullanır. Bir gün, okulu teftiş için Hakim Bey ve Kaymakam gelir. Kaymakam, öğrencileri teker teker okutmak ister, ancak öğrenciler, koro halinde tekrar etmeye çalışırken okuyamazlar. Bu durum Kaymakam’ı hoşnut etmez ve gözü, asılı duran falakaya ilişir. Hocayı dışarı çağıran Kaymakam, konuşur ve gider.
Falakanın kaldırılmasından sonra çocuklar, dövülmeyeceklerini anladıklarında daha da yaramazlaşırlar ve söz dinlemeyi bırakırlar. Hoca, çocuklarla başa çıkamayacağını anlar ve falakayı tekrar çıkarır, ancak Kaymakam görmesin diye minderinin arkasına saklar. Artık daha fazla dövmektedir. Buna karşılık, 40 öğrenci, birlikte hareket etme kararı alır.
Hoca, bu olaydan sonra, her esneyen veya hapşıran öğrenciyi falakaya yatırıp döveceğine “şart olsun” diye yemin eder. Anlatıcı eve gittiğinde bu yeminin ne anlama geldiğini annesine sorar ve yerine getirilmezse eşinden boşanmış sayılacağını öğrenir.
Öğrendiklerini arkadaşlarına anlatır ve çocuklar da evli adamlar gibi bu yemini etmeye başlarlar. Bir gün, öğle paydosundan sonra sınıfa gelen anlatıcı, uğultular içinde hoca rahlesinde uyuduğunu görür. Arkadaşlarını susturarak sessizce yürür ve hocanın rahlesi üzerinde açık duran enfiye kutusunu kendi çantasına boşaltır.
Enfiye çekeceklerini zanneden arkadaşları, etrafına toplanırsa da anlatıcı, farklı bir planı olduğunu söyleyerek kutuyu geri getirir. Çocuklar gülüşmeye başlayınca hoca uyanır ve kutunun boş olduğunu görür. Kimin aldığını sorar, ancak hep bir ağızdan “Bilmiyoruz” derler.
Hoca, alanın her zaman hapşırmak suretiyle meydana çıkacağını söyler ve bu durumda öğrencileri falakaya yatıracağına “şart olsun” diye yemin eder. Anlatıcı, akşam yaklaştığında eşeği hazırlamak bahanesiyle arkadaşıyla beraber izin isteyerek sınıftan çıkarlar.
Eşeği yatan durumdan ayağa kaldırırlar, yularını bağlarlar, semerini vururlar ve sınıfın çıkmak üzere olduğunu anlayınca enfiyeleri eşeğin burnuna doğru üflerler. Hoca merdivenlerden inerken eşek şaha kalkmakta ve hapşırmaktadır. Anlatıcı, eşeğin hocayla dalga geçtiğini ve falakaya yatırılması gerektiğini söyler. Bütün çocuklar “falaka” diye bağırmaya başlar. Onlardan cesaret alan anlatıcı, hocaya ettiği yemini hatırlatır ve tutmazsa karısının boş düşeceğini söyler.
Çocuklar bağırarak “boş düşer” diye tekrarlarlar ve elden ele falakayı hocaya getirirler. Ettiği yemin nedeniyle eşeğin yıkılmasını emreder ve ayaklarını falakaya takıp dövmeye başlar. Eşeğin debelenmesiyle tüm çocuklar bağrışıp eğlenirken kaymakam çıkagelir.
Teftişe gelen kaymakam, Hoca Efendi’nin şaşkın bir vaziyette durumu izah etmeye çalışmasıyla bile durumu anlamaz. Kaymakam, hapşıran ve gülüşen çocukları kovar ve ardından hocayı da arkasına alarak çıkar.
O günden sonra çocuklar mektepte ne Hoca Efendi’yi ne de falakayı görürler. Anlatıcı, “Bunun gibi hayattaki her gülünç şeyin altında görünmez bir facia yok mudur?” diye sorarak, yaptığı muzipliği ve onun yüzünden işinden olan hocasını hatırlayıp vicdan azabı çeker.
Kitabın ana fikri, yaptığımız bazı şakaların derecesi yüksekse sonuçları çok kötü olabileceğidir. Şaka yaparken dikkat etmeliyiz.
Kitabın kişileri şunlardır:
- Anlatıcı: Sınıfın zeki, kurnaz ve haşarı öğrencisidir ve hikayenin kahramanıdır.
- Hoca Efendi: Mektebin ihtiyar, ak sakallı, uzun boylu, eğitim vermesi yetersiz, sınıf disiplini falakayla sağlamaya çalışan hocasıdır.
- Kahya, çocuklara öteberi satan ve öğleden sonra Çarşı Camisi’ni süpürmekle ve müezzinlik yapmakla görevli olan yardımcısıdır. Aynı zamanda hocasından daha gençtir.
- Kaymakam ise siyah pantolon giyen, kırmızı fes takan, sakalsız, esmer ve uzun boylu, sert mizaçlı ve aksi bir adamdır.
https://www.youtube.com/watch?v=7CPVeRuU9Z8
Aşağıdakine benzer soruların cevaplarını yukarıdaki makalede bulabilirsiniz:
- Falaka kitabının konusu nedir?
- Ömer Seyfettin Falaka kitabı kaç sayfadır?
- Falaka romanının türü nedir?
- Falaka kitabının özeti kısaca
- Falaka kitabının özeti eodev
- Falaka kitabının konusu nedir
- Ahmet Rasim Falaka türü
- Falaka kitabının uzun ÖZETİ
- Falaka kitabının olayın geçtiği yer ve zaman
- Falaka Ömer Seyfettin oku
- Falaka hikayesinin bakış açısı
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.