Geç döllenme nasıl hesaplanır?

Geç döllenme, normal olarak beklenen döllenme süresinin üzerinde bir süre sonra gerçekleşen döllenme olayıdır. Geç döllenmenin hesaplanması, bir kadının yumurtlaması ve döllenme sürecinin takip edilmesi ile mümkündür.

Geç döllenmenin hesaplanması için, genellikle kadının adet döngüsü ve yumurtlama tarihi takip edilir. Adet döngüsü genellikle 28 gün sürer ve yumurtlama genellikle adet döngüsünün ortasında gerçekleşir. Yani, bir kadının adet döngüsü 28 gün ise, yumurtlama genellikle 14. günde gerçekleşir. Ancak, bazı kadınlarda adet döngüsü 28 gün değil ve yumurtlama tarihi bu nedenle değişebilir.

Geç döllenmenin hesaplanması için, yumurtlama tarihinden sonraki günlerdeki progesteron seviyeleri de ölçülebilir. Yumurtlama gerçekleştikten sonra, progesteron hormonu seviyeleri yükselir ve bu seviyeler, döllenme olmamışsa ortalama 14 gün sonra düşer. Geç döllenme durumunda, progesteron seviyeleri normalden daha uzun bir süre yüksek kalacaktır.

Bir kadının gebelik testi yapması ve gebelik belirtileri göstermesi, geç döllenmenin gerçekleştiğinin en açık göstergelerindendir. Ancak, gebelik testi pozitif olmadığı halde adet döngüsü normal süreden uzun bir süre geçtiyse, geç döllenme ihtimali düşünülebilir. Bu durumda, doktorunuza başvurarak gerekli testleri yapması için danışabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi