Göz Sulanmasına Bitkisel Tedavi
Göz sulanması, gözyaşı üretiminin artması sonucu oluşan bir durumdur. Gözlerdeki yabancı maddeler, alerjenler, enfeksiyonlar, kuru göz, göz cerrahisi ve bazı ilaçlar, göz sulanmasına neden olabilir.
Göz sulanması genellikle kendiliğinden geçer veya reçeteli veya reçetesiz ilaçlar ile tedavi edilebilir. Ancak, bazı durumlarda bitkisel tedaviler de göz sulanmasını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Göz sulanmasına iyi gelen bitkisel tedaviler
- Papatya çayı: Papatya çayı, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Göz sulanmasına neden olan enfeksiyonları veya iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir. Papatya çayı ile göz banyosu yapmak için, bir bardak papatya çayını soğutup, bir pamuk topunu çaya batırın ve gözlerinizi 5-10 dakika boyunca kapatarak kompres yapın.
- Aloe vera: Aloe vera, iltihap önleyici ve antibakteriyel özelliklere sahip bir bitkidir. Göz sulanmasına neden olan enfeksiyonları veya iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir. Aloe vera jelini doğrudan gözünüze uygulayabilir veya bir bardak ılık suya bir çorba kaşığı aloe vera jeli ekleyip, bir pamuk topunu suya batırıp gözlerinizi kompres yapabilirsiniz.
- Ebegümeci: Ebegümeci, anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip bir bitkidir. Göz sulanmasına neden olan enfeksiyonları veya iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir. Ebegümeci çayı ile göz banyosu yapmak için, bir bardak ebegümeci çayını soğutup, bir pamuk topunu çaya batırın ve gözlerinizi 5-10 dakika boyunca kapatarak kompres yapın.
- Yeşil çay: Yeşil çay, antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Göz sulanmasına neden olan enfeksiyonları veya iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir. Yeşil çay ile göz banyosu yapmak için, bir bardak yeşil çayı soğutup, bir pamuk topunu çaya batırın ve gözlerinizi 5-10 dakika boyunca kapatarak kompres yapın.
- Gül suyu: Gül suyu, anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Göz sulanmasına neden olan enfeksiyonları veya iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir. Gül suyu ile göz banyosu yapmak için, bir bardak gül suyunu soğutup, bir pamuk topunu suya batırın ve gözlerinizi 5-10 dakika boyunca kapatarak kompres yapın.
- Çörek otu yağı: Çörek otu yağı, anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Göz sulanmasına neden olan enfeksiyonları veya iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir. Çörek otu yağını bir damla pamuğa damlatın ve gözlerinizi kapatarak pamuğu gözünüze uygulayın.
- Keten tohumu yağı: Keten tohumu yağı, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri, göz kuruluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Keten tohumu yağını bir damla pamuğa damlatın ve gözlerinizi kapatarak pamuğu gözünüze uygulayın.
- Zerdeçal: Zerdeçal, anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip bir baharattır. Göz sulanmasına neden olan enfeksiyonları veya iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir. Zerdeçal tozunu bir bardak ılık suya karıştırın ve bir pamuk topunu suya batırıp gözlerinizi kompres yapabilirsiniz.
Göz sulanmasına bitkisel tedavi uygulamadan önce dikkat edilmesi gerekenler
- Herhangi bir bitkisel tedavi uygulamadan önce doktorunuza veya bir eczacuya danışmanız önemlidir.
- Bitkisel tedaviler, herkes için güvenli olmayabilir. Özellikle, hamile veya emziren kadınlar, kalp hastalığı veya tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler, bitkisel tedavileri kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar.
Göz sulanmasına iyi gelen diğer yöntemler
- Gözlerinizi temiz tutmanız önemlidir. Günde birkaç kez ılık suyla gözlerinizi yıkayın.
- Gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının. Gözlerinizi ovuşturmak, enfeksiyonlara neden olabilir.
- **Gözlerinize yabancı bir madde kaçarsa, gözünüzü çok fazla ovmamaya dikkat edin.