Kamu Faliyetinin Engelleme Suı

Kamu Faaliyetinin Engelleme Suçu

Kamu faaliyetinin engelleme suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 194. maddesinde düzenlenmiş bir suçtur. Bu suç, kamu görevlisinin görevini yapmasını engellemek veya görevini yapmasını zorlaştırmak amacıyla cebir veya tehdit kullanması veya hukuka aykırı bir davranışta bulunması halinde oluşur.

Suçun Unsurları

Kamu faaliyetinin engelleme suçunun unsurları şunlardır:

  • Kamu görevlisinin görevini yapması,
  • Görevin engellenmesi veya zorlaştırılması,
  • Cebir veya tehdit kullanılması veya hukuka aykırı bir davranışta bulunulması,
  • Suçun kastla işlenmesi.

Kamu Görevlisinin Görevini Yapması

Kamu görevlisinin görevini yapması, suçun oluşması için gerekli olan ilk unsurdur. Kamu görevlisi, kanun, tüzük, yönetmelik veya diğer düzenlemelerle kendisine verilen görevi yerine getirmek zorundadır. Görev, kamu görevlisinin mesleki faaliyetinin bir parçasıdır ve kamu görevlisi, görevini yerine getirirken kamu yararını gözetmek zorundadır.

Görevin Engellenmesi veya Zorlaştırılması

Görevin engellenmesi veya zorlaştırılması, suçun oluşması için gerekli olan ikinci unsurdur. Görevin engellenmesi, kamu görevlisinin görevini hiç yapamaması anlamına gelirken, görevin zorlaştırılması, kamu görevlisinin görevini yapmasını zorlaştıran bir davranışın gerçekleştirilmesi anlamına gelir. Görevin engellenmesi veya zorlaştırılması, cebir veya tehdit kullanılması veya hukuka aykırı bir davranışta bulunulması suretiyle gerçekleştirilebilir.

Cebir veya Tehdit Kullanılması veya Hukuka Aykırı Bir Davranışta Bulunulması

Cebir veya tehdit kullanılması veya hukuka aykırı bir davranışta bulunulması, suçun oluşması için gerekli olan üçüncü unsurdur. Cebir, fiziksel güç kullanılarak bir kişinin iradesine aykırı olarak bir davranışta bulunmaya zorlanmasıdır. Tehdit, bir kişinin kendisine veya yakınlarına zarar verileceği yönünde korkutularak bir davranışta bulunmaya zorlanmasıdır. Hukuka aykırı bir davranış ise, kanun, tüzük, yönetmelik veya diğer düzenlemelerle yasaklanmış bir davranıştır.

Suçun Kastla İşlenmesi

Suçun kastla işlenmesi, suçun oluşması için gerekli olan dördüncü unsurdur. Kast, suçun unsurlarını bilerek ve isteyerek hareket etmektir. Kamu faaliyetinin engelleme suçunda, kamu görevlisinin görevini engellemek veya zorlaştırmak amacıyla hareket etmesi gerekir.

Ceza

Kamu faaliyetinin engelleme suçunun cezası, iki yıldan beş yıla kadar hapistir. Suçun nitelikli hallerinde, ceza üç yıldan sekiz yıla kadar hapistir. Nitelikli haller şunlardır:

  • Suçun kamu görevlisine karşı işlenmesi,
  • Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi,
  • Suçun silahla işlenmesi,
  • Suçun kamu görevlisinin görevini yapmasını engellemesi.

Faydalı Siteler ve İlgili Dosyalar


Yayımlandı