Apartman veya site görevlilerinin kıdem tazminatı, çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücret tutarına denk gelir. Kapıcının son aldığı ücret, kıdem tazminatında esas alınacak olan ücrettir. Kapıcıya yapılan düzenli yardım, ikramiye vb. ödemeler de bu hesaba ücretmiş gibi ayrıca katılır.
Deneme süresi de dahil edilerek, aynı işveren nezdinde farklı yerlerde çalışmak da kıdem süresi olarak kabul edilir. Kapıcının farklı işverenler nezdinde ancak aynı yerde kapıcılık yapması durumunda da süre yeniden başlamaz.
Kapıcının ücretsiz olarak oturduğu evin kira bedeli karşılığı, faturalar vb. sabit giderler de kıdem tazminatı hesaplamada etkilidir. Bu nedenle, apartman görevlilerinin kıdem tazminatı hesaplanırken bedava oturdukları evin kira bedeli hesaba katılır ve sonuç kapıcı lehine doğar.
Örneğin, kapıcının aylık brüt ücreti 3.000 TL ve ücretsiz olarak kullandığı evin tahmini kira bedeli 800 TL ise ve faturalar bina tarafından ödeniyorsa, yakacak yardımı yapılıyorsa ve o da aylık 150 TL alıyorsa, kapıcının aylık ücreti olan 3.000 TL’ye 800+200+150 TL eklenerek bu ücret 4.150 TL olur. Bu ücret üzerinden, kapıcının 10 yıl boyunca aldığı kıdem tazminatı, 41.500 TL olur.
Kapıcı tazminatı, bir apartman veya site gibi bir konut kompleksi için çalışan kapıcılara ödenen bir tazminattır. Kapıcı tazminatı, kapıcının aldığı maaşın yanı sıra, konut kompleksindeki diğer çalışanlar için ödenen sosyal yardımlar ve haklar da dahil olmak üzere çeşitli faktörlere göre hesaplanır.
Kapıcı tazminatının hesaplanması, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir ve yerel yasalara ve düzenlemelere bağlıdır. Ancak, genellikle kapıcı tazminatı, kapıcının aldığı brüt maaşın belirli bir yüzdesi olarak belirlenir.
Örneğin, bir kapıcının brüt maaşı 5.000 TL ise ve kapıcı tazminatı yüzde 20 olarak belirlenmişse, kapıcı tazminatı aşağıdaki gibi hesaplanabilir:
Kapıcı Tazminatı = Brüt Maaş x Tazminat Yüzdesi
Kapıcı Tazminatı = 5.000 TL x %20 = 1.000 TL
Bu hesaplama yöntemi, kapıcının maaşının yanı sıra sosyal yardımlar ve hakları da hesaba katarak daha detaylı bir kapıcı tazminatı hesaplama yöntemi olarak da kullanılabilir.
Yine de, kapıcı tazminatının hesaplanması için yerel yasalara ve düzenlemelere dikkat edilmeli ve konut kompleksinin büyüklüğü, konum ve kapıcının çalışma saatleri gibi diğer faktörler de hesaba katılmalıdır.