Masak Kimlik Tespiti

MASAK Kimlik Tespiti

Giriş

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik (Tedbirler Yönetmeliği) uyarınca, yükümlüler, gerçek kişilerle yapacakları işlemlerde, kimlik tespiti yapmakla yükümlüdür. Yükümlüler, kimlik tespitini, 6. maddede belirtilen yöntemlerden birini kullanarak yapabilir.

Kimlik Tespitinde Kullanılabilecek Yöntemler

Tedbirler Yönetmeliğinin 6. maddesine göre, kimlik tespitinde kullanılabilecek yöntemler şunlardır:

  • Yüz yüze kimlik tespiti: Yükümlü, gerçek kişinin kimliğini, nüfus hüviyet cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, ikamet tezkeresi veya geçici kimlik belgesinin aslı veya noterce onaylanmış sureti ile tespit eder.
    [Image of Yüz yüze kimlik tespiti]
  • Uzaktan kimlik tespiti: Yükümlü, gerçek kişinin kimliğini, video konferans, görüntülü görüşme veya diğer uzaktan kimlik tespiti yöntemlerini kullanarak tespit eder.
    [Image of Uzaktan kimlik tespiti]

Yüz Yüze Kimlik Tespitinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yüz yüze kimlik tespitinde, yükümlünün dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Kimlik belgesinin gerçek olup olmadığını kontrol etmek: Yükümlü, kimlik belgesinin üzerinde yer alan güvenlik unsurlarını dikkatlice kontrol ederek, belgenin gerçek olup olmadığını belirlemelidir.
  • Kimlik belgesinin sahibinin kim olduğunu kontrol etmek: Yükümlü, gerçek kişinin kimlik belgesinin üzerindeki fotoğraf ile yüz yüze yaptığı görüşmede gördüğü kişinin aynı kişi olduğunu kontrol etmelidir.

Uzaktan Kimlik Tespitinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Uzaktan kimlik tespitinde, yükümlünün dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Görüntü kalitesinin yeterli olması: Yükümlü, gerçek kişinin yüzünün ve kimlik belgesinin net bir şekilde görülebilmesi için görüntü kalitesinin yeterli olmasına dikkat etmelidir.
  • Kimlik belgesinin gerçek olup olmadığını kontrol etmek: Yükümlü, kimlik belgesinin üzerinde yer alan güvenlik unsurlarını dikkatlice kontrol ederek, belgenin gerçek olup olmadığını belirlemelidir.
  • Kimlik belgesinin sahibinin kim olduğunu kontrol etmek: Yükümlü, gerçek kişinin kimlik belgesinin üzerindeki fotoğraf ile uzaktan yaptığı görüşmede gördüğü kişinin aynı kişi olduğunu kontrol etmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kimlik tespiti kimler tarafından yapılmalıdır?

Kimlik tespiti, yükümlüler tarafından yapılmalıdır. Yükümlü, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda yer alan finansal kuruluşlar, sigorta şirketleri, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, varlık yönetim şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, döviz büroları, kıymetli maden ve mücevherat alım-satımı yapanlar, perakende satış yapanlar, akaryakıt istasyonları, şans oyunları işletmecileri, serbest meslek erbabı ve esnaf gibi kuruluşlardır.

Kimlik tespitinde hangi bilgiler alınmalıdır?

Kimlik tespitinde, gerçek kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, doğum yeri, T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası, adresi, cep telefonu numarası ve e-posta adresi gibi bilgiler alınmalıdır.

Kimlik tespitinde kimlik belgesi dışında başka belge istenebilir mi?

Kimlik tespitinde, kimlik belgesi dışında, gerçek kişinin kimliğini teyit etmek için gerekli olan başka belgeler de istenebilir. Örneğin, bir banka, gerçek kişinin kimliğini teyit etmek için, kimlik belgesine ek olarak, ikametgah belgesi veya pasaport da talep edebilir.

Kimlik tespiti yapılmazsa ne olur?

Kimlik tespiti yapılmazsa, yükümlü, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’na göre, idari para cezası ile cezalandırılabilir.

Sonuç

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik kapsamında, yükümlüler, gerçek kişilerle yapacakları işlemlerde, kimlik tespiti yapmakla yükümlüdür. Yükümlüler, kimlik tespitini, 6. maddede belirtilen yöntemlerden birini kullanarak yapabilir. Yüz yüze kimlik tespitinde, yükümlünün dikkat etmesi gereken hususlar; kimlik belgesinin gerçek olup olmadığını kontrol etmek ve kimlik belgesinin sahibinin kim olduğunu kontrol etmektir.


Yayımlandı