Yeni yapay zeka aracı, deepfake’leri fark edip sizi kandırılmaktan kurtaracak!
Deepfake videolar, yapay zekanın gerçek insanları taklit edebilme yeteneğini gösteren etkileyici bir teknolojidir, ancak bu teknoloji çoğu zaman insanları, özellikle ünlüleri, gerçek bir kişiyle karşı karşıya olduklarına inandırmak için kötü amaçlarla kullanılıyor. Bu durum, bir siber güvenlik sorunu haline geldiği için McAfee, Lenovo ile iş birliği yaparak Deepfake Tespit Aracını yalnızca Lenovo AI PC’lerde sunmaya başladı. Adından da anlaşılacağı gibi, McAfee’nin Deepfake Tespit Aracı, insanları dolandırmak için kullanılan ve bazı durumlarda yarım milyon dolardan fazla para kaybına yol açan deepfake videolarını tespit eder ve işaretler.
McAfee, deepfake kaynaklı dolandırıcılıkları sınırlamanın yollarını birkaç yıldır geliştiriyor, ancak Deepfake Tespit Aracı bu çabayı yeni bir seviyeye taşıyor. Araç, yapay zeka ile oluşturulan veya değiştirilen sesleri doğru bir şekilde tanımayı öğrenmek için yaklaşık 200.000 video örneği üzerinde eğitildi. Çoğu antivirüs yazılımı gibi arka planda çalışarak hem çevrimiçi hem de yerel olarak oynatılan video içeriklerini tarar. Eğer bir deepfake fark ederse, kullanıcıyı uyarır ve duruma ne yapacağına karar vermesini sağlar.
“Bilgi güçtür, ve bu, içinde yaşadığımız yapay zeka destekli dünyada her zamankinden daha doğru,” dedi McAfee Ürün Kıdemli Başkan Yardımcısı Roma Majumder. “Artık Warren Buffet’ın yatırım planının gerçek olup olmadığını, Taylor Swift’in hayranlarına gerçekten mutfak eşyası verip vermediğini veya bir politikacının bu sözleri gerçekten söyleyip söylemediğini merak etmeye gerek yok. McAfee Deepfake Tespit Aracı ile yanıtlar size otomatik olarak ve saniyeler içinde sunuluyor.”
Deepfake Tespitinde Yeni Dönem Deepfake Tespit Aracı, özel olarak belirli Lenovo AI PC’lerde çalışacak şekilde tasarlandı çünkü bu cihazlar, cihaz üzerindeki yapay zeka yeteneklerini artıran bir sinir işleme birimi (NPU) ile donatılmıştır. Bilgisayar, bir videoyu deepfake olarak işaretleyip etiketleyebilir ve bunu yaparken verileri buluta yüklemeye gerek duymaz. Tüm analiz cihaz üzerinde kalır, bu da gizlilik konusunda hassas olan kullanıcılar için büyük bir avantajdır. Deepfake Tespit Aracı, şu anda ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya’da seçili Lenovo AI PC’lerde mevcut. Yeni bir Lenovo AI PC satın alımı, 30 günlük ücretsiz deneme süresiyle birlikte geliyor ve sonrasında abonelikler yıllık 10 dolardan başlıyor.
Deepfake Tespit Aracı ile donatılmış bir Lenovo AI PC satın almak isteyenlerin, NPU’nun hangi şirket tarafından üretildiğini kontrol etmeleri gerekebilir. Bu yılın başlarında McAfee, Deepfake Tespit Aracının belirli Intel çiplerinde yer alan NPU’larla sınırlı olacağını duyurmuştu, ancak Lenovo’nun özel anlaşması bu sınırı ortadan kaldırıyor mu, bu net değil. Lenovo’nun AI PC portföyü, Intel dışında Qualcomm Snapdragon X Elite gibi başka çip üreticileri tarafından üretilen NPU’ları içeren bilgisayarları da içeriyor. McAfee ve Lenovo’ya bu konuda ulaştık ve daha fazla bilgi aldığımızda sizi güncelleyeceğiz.
“McAfee olarak, yapay zekanın dönüştürücü potansiyelinden ilham alıyoruz ve yapay zekanın iyi amaçlarla kullanılacağı bir geleceği şekillendirmeye yardımcı olmaya kararlıyız. Lenovo ile iş birliği yapmak, yapay zeka destekli deepfake tespitini en etkili ve otomatik hale getirme yeteneğimizi artırıyor, kullanıcılara bilgisayarlarında güçlü bir dijital koruyucu sunuyor,” dedi Majumder.
Doğru Lenovo modeline sahip olmasanız bile, McAfee.ai adresindeki yeni McAfee Smart AI Hub ile bir videonun deepfake olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu web sitesi, deepfake’ler de dahil olmak üzere yapay zeka destekli dolandırıcılıklar hakkında tüketicileri bilgilendirmek için tasarlandı. Ancak site sadece okuma materyallerinden ibaret değil. Ziyaretçiler, analiz için videolar gönderebilir ve bunun bir deepfake dolandırıcılığı olup olmadığını öğrenebilirler. McAfee, bu verileri eğitici içeriği daha da geliştirmek ve savunma yazılımını uyarlamak için kullanacak.