Windows 10’un kullanım ömrünün sona ermesine birazdan fazla bir süre kalmışken, Microsoft insanları Windows 11’e yükseltme yapmaya teşvik etmekle meşgul. Ancak, bilgisayarları Windows 11’e yükseltmenin önündeki engellerden biri, donanım gereksinimleri ve Microsoft bu gereksinimleri daha da sıkılaştırıyor.
Windows 11’in yakın zamanda yayınlanan bir beta sürümü, sistem gereksinimleri kontrolünü tamamen atlayarak Windows 11’i uyumsuz bir cihazda çalıştırmanıza olanak tanıyan, yaygın olarak kullanılan “setup.exe /product server” geçici çözümünü ortadan kaldıran bir yama içeriyor. Başka bir deyişle, TPM 2.0 desteği olmayan cihazlar için bu çözüm artık işe yaramayacak.
Bu yama, X (eski adıyla Twitter) kullanıcısı Bob Pony tarafından fark edildi ve şu an yalnızca bir Insider sürümünde mevcut olsa da, yakında tamamen kullanıma sunulması muhtemel.
TPM (Güvenilir Platform Modülü) mikroçipi, şifreleme ile ilgili görevleri yerine getirir ve son yıllarda yaygın bir güvenlik standardı haline gelmiştir. Windows 11 sistem gereksinimlerinde yer alması, son sekiz yıl içinde satın alınan hemen hemen tüm bilgisayarların TPM 2.0 standardını karşılaması nedeniyle çoğu insan için bir sorun teşkil etmez. Ancak, bu durum, eski veya özel yapım bilgisayarlara sahip olan ve diğer tüm gereksinimleri kolayca karşılayan kişiler için sıkıntı yaratmıştır.
Son birkaç yıl içinde, bu tür cihazlarda Windows 11’i çalıştırmanın birçok yolu bulunmuştu, ancak Microsoft bu yöntemleri yavaş yavaş ortadan kaldırıyor. Bu son yama, yaygın olarak kullanılan ve basit bir çözüm olduğu için birçok kişi için sorun yaratabilir — sadece setup.exe dosyasına eklenen bir ekstra argüman ile işlemi tamamlayabiliyordunuz.
Bu yama devreye girdiğinde, etkilenen bir cihazınız varsa, birkaç seçeneğiniz var, ancak hepsi belirli bir düzeyde çaba veya maliyet gerektiriyor. Başka bir geçici çözüm bulabilirsiniz — bu muhtemelen daha karmaşık olacak, ancak internette birçok rehber bulunacaktır. Cihazınızı gereksinimleri karşılayacak şekilde yükseltebilirsiniz — bununla ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Linux’a geçmeyi deneyebilir veya şimdilik Windows 10’a geri dönmeyi düşünebilirsiniz.
Son seçenek muhtemelen en kolay olanıdır ve TPM gereksinimi nedeniyle baştan beri Windows 11’e geçmeyen birçok kişiye katılmış olursunuz. Microsoft bu yama hakkında henüz bir açıklama yapmadı ve normal bir Windows güncellemesine ne zaman ekleneceğini bilmiyoruz, ancak sizi güncel tutacağız.