Ne yersem ateşim çıkar? Bilimsel cevap

Ateş, genellikle vücudun enfeksiyon veya iltihaplanma gibi bir sorunla mücadele ederken yanıt olarak ortaya çıkan bir durumdur. Ateş, vücut sıcaklığının normalden yüksek olmasıdır ve 38°C’nin üzerinde ölçülen sıcaklıklar ateş olarak kabul edilir. Ateşin yükselmesine neden olan birçok faktör olabilir, ancak beslenme şeklinin doğrudan ateşle ilişkisi yoktur.

Ancak, bazı yiyeceklerin tüketimi, ateşli bir durumda daha da rahatsız hissetmenize neden olabilir. Örneğin, baharatlı yiyecekler, alkol ve kafein gibi uyarıcılar, vücudun sıcaklığını artırabilir ve bu da ateşinizin daha da yükselmesine neden olabilir.

Bununla birlikte, besinlerin yanı sıra, yeterli miktarda sıvı tüketmek de ateşli bir durumda önemlidir. Vücut, enfeksiyonla savaşmak için sıvıya ihtiyaç duyar ve yeterli miktarda sıvı almak, ateşli bir durumda vücut sıcaklığını dengelemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, sıvı alımı, ateşli bir durumda vücuttaki toksinleri ve enfeksiyonu atmak için idrar yoluyla vücuttan atılır.

Özetle, ateşli bir durumda beslenme şeklinizin ateşe direkt olarak etkisi yoktur. Ancak baharatlı yiyecekler, alkol ve kafein gibi uyarıcılar vücut sıcaklığınızı artırabilir ve daha fazla rahatsızlık hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle, ateşli bir durumda yeterli miktarda sıvı tüketmeye özen göstermek ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak, ateşinizin daha da yükselmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Ateş çıkaran yiyecekler

  1. Soğuk havalarda kolay etkilenenler için ısıtıcı etkisi bulunan baharatlardan biri tarçındır. Dilinizin üzerine bir miktar tarçın koyarak, kan dolaşımını hızlandırarak derinin yüzeyine daha fazla kan akışını sağlar ve böylece vücudun ısınmasına yardımcı olur.
  2. Beyaz etler arasında, kırmızı ete göre daha az kolesterol içeren tavuk, B vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besindir.
  3. Zencefil, tarçın gibi ısıtıcı etkisi bulunan bir baharattır ve bu konuda oldukça etkilidir. Biraz acı bir tatı olabilir ama işe yaramaması içten bile değildir.
  4. Kışın habercisi olan portakal, özellikle bu aylarda tüketilmelidir. Bir adet portakal tüketerek günlük demir ihtiyacınızın %1’ini karşılayabilir ve C vitamini deposu olmasıyla bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
  5. Vücut ısısını artıran bir bitki olan havlıcan, genellikle çay şeklinde demlenerek kullanılır. Bir bardak sıcak suya yarım tatlı kaşığı havlıcan katılarak demlenebilir. Daha kolay içilebilmesi için bal ile tatlandırılabilir.
  6. Antioksidanlar bakımından zengin olan brokoli, hücreleri korur, kalsiyum, potasyum, folat ve lif içerir. Vücuda bol miktarda enerji verir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  7. Kışın tüketilmesi gereken çayların başında gelen ıhlamur çayı, vücudun bağışıklık sistemini korur ve vücut ısısının da dengelenmesini sağlar.
  8. Elma, lifli yapısı ve barındırdığı vitaminler sayesinde vücuda tüketildiği andan itibaren enerji sağlayarak kan dolaşımını hızlandırır.
  9. Ispanak, bağışıklık sistemini güçlendirir, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Demir, kalsiyum, B6 vitamini ile enerji verir ve kış aylarında bolca tüketmek faydalıdır.
  10. Zencefil çayı, vücut ısısına anlık müdahale ederek ısıtıcı etkiye sahiptir ve tarçın çayı gibi farklı kullanım alanlarına sahiptir.

Yayımlandı

kategorisi