NVMe vs. M.2 vs. SATA SSD: Farklar Nelerdir?

SSD’lerin ne olduğu göz önüne alındığında, katı hal sürücüleri (SSD’ler), ister geleneksel bir SATA SSD ister daha modern bir NVMe sürücü olsun, her modern bilgisayarın temel bileşenidir. Bu iki SSD türü arasındaki farkları bilmek de önemlidir çünkü bu farklar, sisteminizin maliyeti, boyutu ve performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.

İçindekiler:

  • NVMe vs. M.2 vs. SATA SSD
  • Bağlantı ve boyut
  • Performans
  • Maliyet

Tüm SSD’ler, geleneksel sabit disklerden daha hızlıdır, ancak NVMe SSD’ler ve SATA SSD’ler arasında bazı farklar vardır. Aşağıda, SSD’lerde NVMe, SATA ve M.2’nin ne anlama geldiğini, birbirleriyle nasıl karşılaştırıldıklarını ve en iyi SSD’yi seçmek için hangisini tercih etmeniz gerektiğini inceleyeceğiz.

NVMe vs. M.2 vs. SATA SSD

Bir PC anakartına takılmış SSD. Jacob Roach / Digital Trends

SSD, verileri depolamak için entegre devreler ve flaş bellek kullanan geniş bir veri depolama kategorisidir. SSD’ler, sisteminize veya anakartınıza genellikle SATA veya PCIe veri yolu aracılığıyla bağlanır. SATA sürücüler, klasik dizüstü bilgisayar sabit disklerine en çok benzeyen, daha büyük 2.5 inç sürücülerdir.

Öte yandan, NVMe veya Non-Volatile Memory Host Express, bir bilgisayarın kalıcı depolama ortamına yüksek hızlarda erişmek için kullanılan mantıksal arayüz spesifikasyonudur. NVMe, esas olarak M.2 boyutunda üretilen PCIe tabanlı SSD’lerde görülür. Bu sürücüler, birkaç inç uzunluğunda ve yaklaşık bir inç genişliğinde olan ince sürücülerdir.

Bu da bizi M.2’nin ne olduğuna getiriyor — M.2, bir form faktörüdür ve veri arayüzü değildir. M.2 SSD’ler, NVMe SSD’lerde çok daha yaygındır, ancak SATA formunda da bulunabilirler. Bu nedenle, alışveriş yaparken özelliklerde bir M.2 SSD ile karşılaşabilirsiniz, ancak bu tek başına onun en hızlı katı hal sürücüsü olup olmadığını belirlemek için yeterli değildir.

NVMe ve SATA arasında, NVMe SSD’ler her zaman çok daha hızlıdır. Bu konuyu ve bilmeniz gereken diğer her şeyi SSD satın alma rehberimizde daha ayrıntılı olarak ele alıyoruz.

Bağlantı ve Boyut

WD Blue 3D NAND SATA SSD masanın üzerinde. Kevin Parrish / Digital Trends

İlk SSD’ler SATA arayüzü ile piyasaya sürüldü. Bu, verileri aktarmak için küçük bir L şeklinde bir konektör ve güç sağlamak için benzer bir daha büyük konektör içeriyordu.

Ancak modern SSD’ler, anakarta kolayca yerleştirilebilen basit bir konektöre sahip PCIe arayüzüne geçti ve bu işlem için kablolara ihtiyaç duyulmadı. İlk PCIe SSD sürümleri, neredeyse küçük bir grafik kartı gibi eklenti kartlar olarak piyasaya sürülse de, M.2 form faktörünün gelişi her şeyi değiştirdi. Günümüzde M.2, hem SATA hem de PCIe SSD’ler tarafından kullanılır ve çoğu anakartta en az bir veya iki özel yuva bulunur.

M.2 sürücüler, 2.5 inçlik SATA SSD’lerden çok daha küçüktür, neredeyse bir sakız şeridi gibi, anakartın üstüne düz bir şekilde oturur. NVMe arayüzü, PCIe ile son derece verimli olduğundan, modern PC’lerde, özellikle dizüstü bilgisayarlarda, M.2 form faktörüne sahip NVMe SSD’leri bulmanız daha olasıdır.

Performans

WD Black SSD’yi tutan el. WD

Standart bir SATA protokolüne sahip bir SSD ile NVMe kullanan bir SSD’yi karşılaştırırken, ham performans açısından büyük bir fark vardır. Modern SATA SSD’ler, maksimum 550MB/s veri aktarım hızına ulaşabilir. Gerçek dünyada, tüm SSD’ler bu hızlara ulaşamaz, ancak piyasada bu iddialara en azından yakın hızlar sunmayı başaran birkaç sürücü bulunmaktadır.

Öte yandan, NVMe tabanlı M.2 SSD’ler çok daha hızlı olabilir. Hız, genellikle o belirli SSD’de kullanılan PCI Express nesline bağlıdır, ancak aynı nesil içinde bile sürücüler daha hızlı veya daha yavaş olabilir. Beklendiği gibi, daha hızlı seçenekler genellikle çok daha pahalıdır.

PCIe Gen 4.0 kullanan NVMe M.2 SSD’ler, 7.500MB/s üzerinde okuma/yazma hızlarına ulaşabilir. Bu arada, PCIe 5.0 SSD’ler bu hızı iki katına çıkararak 14.500MB/s ve daha fazlasına ulaşabilir. Gerçek dünyada, bu tür rakamlar, ancak çok uzun süreli okuma ve yazma görevleri gerçekleştiriyorsanız elde edilebilir, daha genel kullanımda bu tür hızlara ulaşmak mümkün değildir.

Yine de, NVMe SSD’ler SATA SSD’lerden çok daha hızlıdır ve bu hızdan yararlanıldığında, çok daha hızlı bir deneyim sağlayabilir. Ne yazık ki, birçok uygulama, oyunlar da dahil olmak üzere, bu sürücülerin hızını tam anlamıyla kullanamıyor, bu yüzden bazı oyunlar yalnızca birkaç saniye daha hızlı yüklenirken, Windows, geleneksel bir SATA SSD’ye kıyasla NVMe sürücüde çok daha hızlı açılmıyor.

Tüm bu hızın bir dezavantajı, NVMe SSD’lerin genellikle çok fazla güç çekmesi ve ağır yük altında yüksek sıcaklıklara ulaşabilmesidir. Nadir durumlarda, bu sürücüler aşırı ısınabilir ve bu da performansın düşmesine neden olabilir. Isıyı yönetmek için bazı üreticiler, NVMe sürücülerini kendi özel soğutucuları ile göndermeye başladı — bu, PlayStation 5’e ikinci bir SSD eklemek için zorunlu olarak kabul edilmektedir.

Bilgisayarınız yalnızca PCIe 3.0 veya 4.0’ı desteklese bile, yine de bir PCIe 5.0 SSD takabilirsiniz — sadece bilgisayarınızın izin verdiği maksimum hızda çalışır.

Maliyet

Karanlık ve turuncu bir arka plan üzerinde SK Hynix SSD. SK Hynix

Daha küçük ve daha hızlı olmaları göz önüne alındığında, NVMe tabanlı SSD’ler, 2.5 inç SATA arayüzüne sahip SSD’lere kıyasla daha yüksek bir fiyat etiketiyle piyasaya sürüldü. Ancak, durum değişti. Bugünlerde, SATA SSD’ler yavaş yavaş geçmişte kalırken, genellikle NVMe muadilleriyle aynı fiyata sahipler.

Bilgisayarınız destekliyorsa, fiyat düşüşleri ve çok daha iyi performans sayesinde, M.2 NVMe SSD’ler her zaman tercih edilmesi gereken yoldur. NVMe, hızlı depolamanın geleceğidir. Depolamanızı yükseltmeyi planlıyorsanız, bir NVMe SSD tercih etmeniz şiddetle tavsiye edilir, yalnızca en büyük kapasiteli SATA SSD’ler, gigabayt başına maliyet açısından gerçekten değerlidir.


Yayımlandı

kategorisi