Otellerde Kimlik Zorunlumu

Otellerde Kimlik Zorunlu mu?

Otellerde kimlik zorunlu mu sorusunun cevabı, Türkiye’de yürürlükte olan mevzuata göre, evet ve hayır olarak iki şekilde verilebilir.

Kimlik fotokopisi zorunlu değil

2016 yılında yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre, oteller konaklayan misafirlerinin kimlik fotokopisini alamazlar. Müşteri isterse kimlik fotokopisi alınabilir, ancak müşterinin kimlik fotokopisini vermek istememesi durumunda otel bunu talep edemez.

Bu nedenle, otellerde kimlik fotokopisi zorunlu değildir. Müşteriler, kimlik fotokopisini vermek istemedikleri takdirde, otelin bu talebini reddetme hakkına sahiptirler.

Kimlik bilgileri zorunlu

Ancak, otellerin konaklayan misafirlerinin kimlik bilgilerini alması zorunludur. Bu bilgiler, misafirin adı, soyadı, doğum tarihi, kimlik numarası ve iletişim bilgileridir. Oteller, bu bilgileri konaklama işleminin tamamlanabilmesi için alırlar.

Oteller, bu bilgileri, 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu‘na göre, konaklama tesislerinde kalan kişilerin kimlik bilgilerini ilgili makamlara bildirmek zorunda oldukları için alırlar. Bu makamlar, ilgili bölgenin emniyet müdürlüğü veya jandarma komutanlığıdır.

Oteller, kimlik bilgilerini, konaklama işleminin tamamlanmasından itibaren en geç 24 saat içinde ilgili makamlara bildirmek zorundadırlar.

Misafirlerin hakları

Kimlik fotokopisi vermeme hakkına sahip olan misafirler, kimlik bilgilerini vermek zorunda olsalar da, bu bilgilerin nasıl kullanılacağını öğrenmek ve bu bilgilere erişmek hakkına sahiptirler.

Oteller, misafirlerin kimlik bilgilerini, yasal amaçlar dışında kullanamazlar. Bu amaçlar, konaklama işleminin tamamlanması, ilgili makamlara bildirim yapılması, güvenlik ve suç önleme gibi hususları kapsar.

Oteller, misafirlerin kimlik bilgilerini, yasal amaçlar dışında kullanmaları durumunda, ilgili kişi veya kişilere tazminat ödemekle yükümlüdürler.

Kimlik bilgilerinin saklanması

Oteller, misafirlerin kimlik bilgilerini, konaklama işleminin tamamlanmasından itibaren en fazla 1 yıl süreyle saklamalıdırlar. Bu sürenin sonunda, kimlik bilgileri silinmelidir.

Oteller, kimlik bilgilerini, güvenli bir şekilde saklamakla yükümlüdürler. Bu bilgiler, yetkisiz kişilerin erişimine açık olmamalıdır.

Kimlik bilgilerinin kullanılması

Oteller, kimlik bilgilerini, yasal amaçlar dışında kullanamazlar. Bu amaçlar, konaklama işleminin tamamlanması, ilgili makamlara bildirim yapılması, güvenlik ve suç önleme gibi hususları kapsar.

Oteller, misafirlerin kimlik bilgilerini, yasal amaçlar dışında kullanmaları durumunda, ilgili kişi veya kişilere tazminat ödemekle yükümlüdürler.

Örnek bir uygulama

Bir otelde konaklamak isteyen bir müşteri, otel resepsiyonuna gider ve kimlik bilgilerini verir. Otel, bu bilgileri alır ve konaklama işlemini tamamlar. Ardından, bu bilgileri ilgili makamlara bildirir.

Müşteri, kimlik fotokopisi vermek istemez. Otel, müşterinin bu talebini reddeder ve müşterinin kimlik fotokopisini alır.

Otel, müşterinin kimlik bilgilerini, konaklama işleminin tamamlanmasından itibaren en geç 24 saat içinde ilgili makamlara bildirir.

Otel, müşterinin kimlik bilgilerini, yasal amaçlar dışında kullanmaz. Bu bilgiler, konaklama işleminin tamamlanması, ilgili makamlara bildirim yapılması, güvenlik ve suç önleme gibi hususlar için kullanılır.

Otel, kimlik bilgilerini, güvenli bir şekilde saklar. Bu bilgiler, yetkisiz kişilerin erişimine açık değildir.

Otel, kimlik bilgilerini, konaklama işleminin tamamlanmasından itibaren en fazla 1 yıl süreyle saklar. Bu sürenin sonunda, kimlik bilgileri silinir.

Sonuç

Otellerde kimlik zorunlu mu sorusunun cevabı, evet ve hayır olarak iki şekilde verilebilir.

Kimlik fotokopisi zorunlu değildir, ancak kimlik bilgileri zorunludur. Oteller, konaklayan misafirlerinin kimlik bilgilerini almak zorundadır. Bu bilgiler, ilgili makamlara bildirilir.

Müşteriler, kimlik fotokopisini vermek istemedikleri takdirde, otelin bu talebini reddetme hakkın


Yayımlandı