PaaS Nedir ve Ne İşe Yarar? SaaS, PaaS ve IaaS Farkı Ne?

IaaS, sanal makineler ve sanal depolama gibi kaynaklara erişim sağlar. PaaS, yürütme ortamları, uygulama geliştirme ve dağıtım araçları sağlar. SaaS, son kullanıcılara yazılım hizmeti olarak hizmet verir.

PaaS hakkında bilgi ve IaaS ve Saas ile aralarındaki farklar

“PaaS” ya da “Platform olarak Hizmet” kısaltması, uzaktan bilgi işlem ve geliştirme platformu hizmeti olarak sağlanan bir bulut bilişim türüdür. PaaS sağlayıcıları, uzak donanım altyapısı (sunucular, veri depolama, sanal makineler ve ağ bağlantıları) ve bir yazılım platformu (işletim sistemi, geliştirme araçları ve veritabanı yazılımı) sunarlar. İşletmelere kendi veri merkezlerini, sunucu donanımlarını veya yazılım platformlarını çalıştırmadan uzaktaki sunucularda yazılım geliştirmelerine ve çalıştırmalarına izin verir.

PaaS, İnfrastrüktür olarak Hizmet (IaaS) ve Yazılım olarak Hizmet (SaaS) arasında orta noktadadır. IaaS dağıtımlarının sağladığı uzak donanımı ve bazı yazılım geliştirme araçlarını ve ara yazılımı içerir, ancak SaaS tarafından sağlanan tam yazılım yığını değildir. Bu kurulum müşteriyi platformu ve araçları dağıtma ve lisanslama sorumluluğundan kurtarır ve geliştirmek ve çalıştırmak istedikleri yazılıma odaklanmalarını sağlar.

IaaS, PaaS ve SaaS farklı hizmet seviyeleri sağlar. PaaS sağlayıcıları, diğer bulut hizmetleri gibi müşterilere gerektiğinde kapasite ekleme veya çıkarma esnekliği sağlar. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, kendi veri merkezlerini çalıştırmanın masrafından kurtulabilirler ve hatta büyük işletmeler de PaaS ürünlerini yerindeki sunuculara ek olarak kullanabilirler. Bulut ürünleri ölçeklenebilir olduğundan, müşteriler başlamak için ihtiyaçları olan kapasiteyi sipariş edebilir ve talep arttıkça daha fazlasını ekleyebilir. PaaS sağlayıcıları, müşterilerine yönelik yedeklilik ve trafiği dengelenmesi sağlamak için veri merkezlerini dünya genelinde farklı yerlere yerleştirebilirler.

PaaS (Platform as a Service) Nedir?

PaaS ürünleri, işletmelerin ve geliştiricilerin bulut ortamında barındırılan tüketici odaklı uygulamalar oluşturma ve dağıtma yeteneği sağlar.

Şirketler, uygulamaları oluşturmak, yönetmek, dağıtmak ve test etmek için bir platform kullanmak için ödeme yaparken, geliştiriciler yazılım güncellemeleri, işletim sistemleri, depolama veya diğer altyapı unsurlarıyla uğraşmadan işlerine odaklanabilirler.

PaaS, ağ üzerinden kurulumunu ve erişimini sağlamak için uygulama çalışma ortamlarını ve dağıtım araçlarını sağlayan bir altyapı sağlar. PaaS, uygulamalar arasında bilgi yönetimini ve değişimini kolaylaştırarak daha yüksek bir hizmet derecesi sağlar.

PaaS şirketleri arasında Heroku, Azure ve Red Hat OpenShift örnekleri verilebilir.

PaaS Nasıl Uygulanır?

PaaS ürünlerinin merkezi özelliği, geliştirme ekibinizin özelleştirilmiş uygulamalar ve yazılım oluşturabileceği güvenli bir platform sağlamasıdır.

PaaS ürünleri, SaaS ürünleriyle aynı şekilde web üzerinden erişilir. PaaS sağlayıcıları, platformu sizin adınıza bakım ve güncelleme yaparlar ve geliştiricilerin yazılım oluşturmaya odaklanmalarını sağlarlar.

Aslında, PaaS aracılığıyla yeni SaaS ürünleri de geliştirebilirsiniz.

Heroku, birçok bireysel geliştirici ve büyük kuruluş tarafından kullanılan popüler bir PaaS aracı örneğidir.

PaaS’ın Avantajları

Daha fazla kontrol: Geliştirme ekibiniz, oluşturduğunuz uygulamalar üzerinde tam kontrol sahibidir.
Büyüdükçe büyüyün: Uygulamalar ölçeklenebilir ve işletme ihtiyaçlarınıza uygun şekilde özelleştirilebilir.
Kolaylıkla: Organizasyonunuzun dışındaki diğer geliştiricilerle kolay bir şekilde işbirliği yapabilme kolaylığı.
Hızlı kurulum: PaaS araçlarına kolayca kaydolabilir, yapılandırabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
Maliyet tasarrufu: Pahalı donanım ve/veya sunuculara yatırım yapmanıza gerek yok.
Mutlu geliştiriciler: Yeni uygulamaları kolayca, hızlıca ve düşük maliyetle oluşturup dağıtabilirler.


Yayımlandı