Renk Derinliği Nedir?

Renk derinliği, dijital bir görüntüdeki her piksel için renk bilgisi depolamak için kullanılan bit sayısına atıfta bulunur. Piksel başına daha fazla bit kullanmak, daha fazla olası renk aralığı sağlar.

Renk derinliği, piksel başına kullanılan toplam bit sayısı (piksel başına bit) veya her RGB kanalı için kullanılan bit sayısı (kanal başına bit) kullanılarak ölçülebilir. Çoğu dijital görüntü ve bilgisayar monitörü, 16,7 milyon olası rengi destekleyen 24-bit renk kullanır.

Düşük renk derinliği kullanan görüntüler ve monitörler, gösterebilecekleri renk aralığında sınırlıdır. Örneğin, yalnızca bir bit renk derinliği, bir piksel için iki olası değer sağlar ve siyah-beyaz bir görüntü oluşurken, 4 bit derinlik, 16 olası renk değeri için izin verir. Yüksek renk derinliği, daha geniş bir renk bilgisi aralığı sağlar, ancak görüntüleri depolamak için daha fazla veri ve monitöre video sinyali göndermek için daha fazla bant genişliği gerektirir.

Yaygın Renk Derinlikleri
16 milyon renk, insan gözü tarafından ayırt edilebilecekten daha fazladır, bu nedenle 24-bit renk, genel kullanım için yeterli kabul edilir. Ancak, bazı formatlar ve iş akışları başka renk derinlikleri kullanır.

8-bit renk, her pikseli tek bir veri baytı kullanarak kaydeder ve en fazla 256 olası rengi görüntüler. Çoğu 8-bit görüntü, daha geniş bir renk yelpazesinden 256 renk paleti oluşturan dizinlenmiş renk kullanır. Ayrıca, renkleri daha pürüzsüz bir şekilde birleştirmek için dithering kullanırlar. .GIF ve düşük renkli .PNG görüntüleri 8-bit renk kullanır.

24-bit renk True Color olarak adlandırılır. 8 bit başına RGB kanalı kullanır ve 16,7 milyon olası rengi gösterir. Çoğu bilgisayar monitörü 24-bit renk ile sınırlıdır. Bazı görüntü formatları, 32 piksel başına 8 bit alfa (saydamlık) kanalı ekleyerek 32 bit piksel kullanır. Çoğu dijital görüntü ve HD videolar bu derinliği kullanır.

“Derin Renk” olarak adlandırılan 30-bit renk, her RGB kanalı için 10 bit kullanarak 1 milyardan fazla olası rengi göstermektedir. Bu derinlik, yüksek kontrast ve arttırılmış parlaklık seviyelerine olanak tanır ve bu özellikler özellikle yüksek kaliteli HDR monitörler ve UHD 4K televizyonlar için önemlidir. Çoğu 4K video da bu derinliği kullanır.

Yüksek kaliteli dijital kameralar, RAW fotoğraflar çekildiğinde daha yüksek renk derinlikleriyle görüntü yakalayabilirler, bu da fotoğrafçılara daha hassas fotoğraf düzenleme için ekstra görüntü veri sağlar. Sensöre bağlı olarak, dijital kameralar kanal başına 12, 14 veya hatta 16 bit (toplamda 36 ila 48 bit) ile RAW fotoğraflar çekebilirler.


Yayımlandı