Reyting nasıl hesaplanır? Örnekler

Tek bir televizyon izlenme oranı (reyting) puanı, takip edilen bir bölgedeki seyircilerin belli bir dakikadaki sayılarının %1’ine karşılık gelir.

Reyting, televizyon, radyo, dijital platformlar ve benzeri yayın organlarındaki programların izlenme oranlarını ölçen bir sistemdir. Reyting, belirli bir zaman diliminde programın kaç kişi tarafından izlendiğini ve hangi demografik gruplardan oluştuğunu ölçer. Reyting hesaplamak için özel bir yöntem kullanılır.

Reyting, öncelikle, bir izleme paneli adı verilen örneklem grubu tarafından ölçülür. Bu panel, belirli bir demografik özelliklere sahip insanlardan oluşur ve panelistlerin izleme alışkanlıkları elektronik cihazlar aracılığıyla ölçülür. Panelistlerin sayısı, ülkeye ve yayın organına göre değişebilir.

Reyting hesaplamak için kullanılan bir diğer önemli öğe, reyting noktası olarak adlandırılan ölçü birimidir. Bir reyting noktası, izleme panelindeki bir kişinin programı izleme süresinin yüzde birine denk gelir.

Reyting, izlenme oranının yüzdesi olarak hesaplanır. İzleme paneli tarafından ölçülen toplam kişi sayısına programı izleyen kişi sayısı oranlanarak hesaplanır. Örneğin, bir programın ortalama izleyici sayısı 1 milyon ve paneldeki toplam kişi sayısı 10 milyon ise, programın reytingi yüzde 10 olacaktır.

Reyting, programların popülerliği hakkında fikir verir ve reklamverenler tarafından tercih edilen bir ölçüttür. Yüksek reytinge sahip programlar, daha fazla reklam geliri elde edebilirler. Ancak reyting, bir programın kalitesi hakkında her zaman doğru bir fikir vermez ve ölçümlerdeki sapmalar da olabilir.


Yayımlandı