Matematik ve Fen bilimlerine dayalı meslekler sayısal bölüm meslekleri olarak adlandırılır. Lise döneminde Matematik-Fen alanını seçen öğrenciler, özellikle bu konular üzerinde yoğunlaşan eğitim alırlar. Sonrasında, üniversite sınavında başarılı olup sayısal mesleklerde kariyer yapmak isteyen öğrenciler, bu alana yönelirler. Sen de sayısal bölümden mezun olduktan sonra bu mesleklerden birini seçebilirsin. Çünkü meslek seçimi, hayatın tümünü etkilediği için bölüm seçimini iyi bir şekilde yapmalısın.
Sayısal bölümü seçmek için ne yapmalı?
Sayısal bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin üniversite sınavında çözmesi gereken belli dersler vardır. İlk olarak, sınavın TYT (Temel Yeterlilik Testi) adı verilen ilk aşamasını, ardından da AYT (Alan Yeterlilik Testi) sınavını geçmelisin. AYT sınavında, Matematik ve Fen derslerinde soruları çözmek gerekir. Bu soruların cevapları, MF puan türünden hesaplanır. Sayısal bölümler, bu puan türüne göre öğrenci kabul eder. Son yıllarda, Matematik-Fen bölümü mesleklerine olan ilgi artmıştır.
Sayısal Bölümde Yer Alan Meslekler Nelerdir? Kısa Açıklaması
Sayısal yani MF meslekleri oldukça farklıdır. Sayısal bölüm meslekleri 4 yıllık lisans veya 2 yıllık ön lisans bölümleri olarak ikiye ayrılır. Eğer lisans eğitimi almak istersen, senin için öne çıkan bazı meslekler şunlardır:
Astronomi ve Uzay Bilimleri
Bu lisans bölümünde gök cisimleri incelenir. Bu bölümü tercih edenler, gökbilimci veya uzay bilimcisi olabilirler.
Beslenme ve Diyetetik
Bu bölüm, insan beslenmesi ve besinleri konusunda uzmanlaşmayı hedefler. Mezunları, diyetisyen veya beslenme uzmanı olarak çalışabilirler.
Bilgisayar Mühendisliği
Yazılım ve programlama üzerine eğitim veren bu bölüm, yüksek puanlarla öğrenci kabul eder. Eğer bilgisayar ve teknolojiye ilgin varsa, bu bölümü düşünebilirsin.
Biyomedikal Mühendisliği
Bu bölüm oldukça yeni ve ileriye dönük bir alandır. Biyoloji ve tıpta kullanılan teknolojik ekipmanları, alet ve cihazları tasarlayabilirsin.
Biyomedikal Mühendisliği
Çok yeni ve geleceği parlak bir bölümdür. Biyoloji ve tıp alanlarında kullanılan teknolojik ekipmanları, aletleri ve cihazları tasarlayabilirsin.
Çevre Mühendisliği
İnsanların yaşamına uygun, daha sağlıklı bir çevre oluşturmak için çalışan bir mühendislik dalıdır. Bu bölümü seçersen, hem şirketlerde çalışabilir hem de kendi ofisini açabilirsin.
Dijital Oyun Tasarımı
Oyun tasarımı üzerine odaklanan bu yeni ve geleceği parlak bir bölümdür. Eğer oyunlara ve dijital dünyaya ilgi duyuyorsan, bu bölümü tercih edebilirsin.
Diş Hekimliği (5 Yıllık)
Yüksek notlarla öğrenci kabul edilen bu bölümde, 5 yıllık eğitimle diş hekimi olabilirsin.
Eczacılık (5 Yıllık)
İlaç hazırlama ve dağıtımı üzerine eğitim veren bu bölüm, geniş iş olanakları sunar. Şirketlerde çalışabileceğin gibi kendi eczaneni açarak da işinin patronu olabilirsin.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Elektrik ve elektronik alanında çalışan, farklı sistemlerin tasarlanmasına yardımcı olan bir bölümdür. Yüksek notlarla öğrenci kabul eden bu bölüm, iş imkanları açısından diğer mühendislik dallarından daha yüksektir.
Endüstri Mühendisliği
Ürün üretimiyle ilgilenen bir mühendislik bölümüdür.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Tıbbın bir dalı olan bu bölüm, hastaların fiziksel problemlerini çözmeye yöneliktir. Hastaların hareket yeteneklerini tekrar kazandırmaya odaklanan bu bölüm, geniş iş olanakları sunar.
Harita Mühendisliği
Gelişen teknolojiyle birlikte popüler olan bir bölümdür. Bu bölümde, ölçümler yaparak dijital haritalar oluşturma gibi tekniklerle yeni nesil haritalar tasarlayabilirsin.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği:
Hava ile etkileşime geçen araçların AR-GE çalışmalarına katılabileceğin, geleceği parlak mesleklerden biridir.
Kimya Mühendisliği
İlaç ve kozmetik ürünlerinin üretildiği bir mühendislik dalıdır.
Makine Mühendisliği
Mühendisler tarafından matematik ve fizik bilgisi kullanılarak makinelerin üretildiği bir bölümdür.
Mekatronik Mühendisliği
Bu bölümde akıllı, hassas ve üst düzey teknolojik makineler üzerinde çalışılır. Mekanik ve elektronik bileşenlerin birleşimiyle tasarımlar yapılır.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Farklı ham maddeler kullanarak yeni malzemeler geliştirme konusunda uzman mühendisler yetiştirir.
Mimarlık
Yeni binaların tasarımı ve eski binaların yenilenmesi için çalışmalar yürüten mühendislik ve tasarım disiplinidir.
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Bu bilim dalı, canlılar ve genetik özellikleri üzerine araştırmalar yapar.
Pilotaj
Pilot yetiştirilen bu bölüm, zorlu olmasına rağmen cazip fırsatlar sunar. Seçmeden önce ilgi ve yeteneklerini değerlendirmek önemlidir.
Tıp (6 Yıllık)
Sağlık sektörüne ilgi duyan öğrencilerin tercih edebileceği bu bölüm, yüksek puanlarla öğrenci kabul eder. Prestijli bir doktor olabilirsin.
Veterinerlik (5 Yıllık)
Hayvanların bakımı, tedavisi ve sağlığı üzerine eğitim verir. Mezunlar veteriner hekim olarak çalışır.
Uzay Mühendisliği, Yapay Zeka Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Nanoteknoloji Mühendisliği gibi teknoloji odaklı mühendislik alanları da vardır. Bu alanların yanı sıra biyomedikal mühendisliği, biyoteknoloji, moleküler biyoloji ve genetik, veri mühendisliği, yapay zeka gibi teknolojik yenilikleri kullanan birçok bölüm de vardır.
Sayısal Ön Lisans Bölümleri
Lisans bölümleri yanında, MF türünde ön lisans bölümler de tercih edilebilir. Bazı öne çıkan 2 yıllık ön lisans programları arasında Ağız ve Diş Sağlığı, Anestezi, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon, Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon, İlk ve Acil Yardım, Ortopedik Protez ve Ortez, Tıbbi Görüntüleme ve Tıbbi Laboratuvar Teknikleri yer alır.
Sayısal Bölüm Meslekleri Puanları
Sayısal bölümler, diğer bölümlere kıyasla daha yüksek puanlarla öğrenci alır. Tıp, diş hekimliği ve mühendislik bölümleri, yüksek puanlı sayısal bölüm meslekleri arasındadır.
Önü Açık Sayısal Meslekler Hangileri?
Sayısal bölüm meslekleri ne kadar maaş alır?
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.