SD kartınız Dosya Gezgini’nde görünmüyorsa, bu durum SD kartın bozulması, hatalı bir kart okuyucu, eksik sürücü harfi, güncel olmayan sürücüler gibi birçok sorundan kaynaklanabilir. Sorunun ana nedenini belirlemek ve çözmek için aşağıdaki adımları izleyin.
SD Kartınızın Kilitli Olmadığından Emin Olun
Birçok tam boyutlu SD kart, kartın alt kısmına hareket ettirildiğinde kilitlenmesini sağlayan fiziksel bir kilit anahtarına sahiptir. Bu kilit anahtarı genellikle kartın sol ön tarafında yer alır. Eğer cihazınıza kartı taktığınızda “Hafıza Kartı Kilitli” gibi bir hata mesajı alıyorsanız, kart kilitli olabilir.
Bu durumda, kartı cihazdan çıkarın ve kilit anahtarının konumunu kontrol edin. Eğer kilitliyse, anahtarı yukarıya doğru kaydırarak kilidi açın. Bu işlem sorununuzu çözmelidir.
Bağlantının Gevşek Olmadığından Emin Olun
Özellikle ilk kez takıyorsanız, SD kartın yuvasına doğru şekilde yerleştirildiğinden emin olun. SD kart, doğru takıldığında belirli bir noktadan öteye geçmemelidir. Kartı hafifçe içeri doğru itin; eğer kart biraz daha içeri hareket ediyorsa, kart tam olarak yerleşmemiş olabilir. Şimdi, bilgisayarınızın kartı algılayıp algılamadığını kontrol edin.
Eğer harici bir kart okuyucu kullanıyorsanız, kartın okuyucuya doğru şekilde yerleştirildiğinden ve okuyucunun USB portuna sağlam bir şekilde bağlandığından emin olun. Kart tamamen yerleştirilmiş görünüyorsa, kartı veya okuyucuyu çıkarıp tekrar takmayı deneyin. Sorun çözülmezse, bir sonraki adımı deneyin.
Kartı, Kart Okuyucuyu ve Kart Yuvasını Temizleyin
SD kartınızda, kart okuyucuda veya kart yuvasında biriken toz, kartın algılanmasını engelleyebilir. Bu olasılığı ortadan kaldırmak için, yumuşak bir pamuklu bez alın ve SD kartın yüzeyindeki tozu nazikçe silin. Kartı doğrudan dizüstü bilgisayarınıza takıyorsanız, yuvanın içindeki tozu temizleyin.
İçeriye hava üflemekten kaçının çünkü bu, tozu daha da içeri itebilir ve kartın algılanmasına daha fazla direnç oluşturabilir. Harici bir SD kart okuyucu kullanıyorsanız, kart yuvasındaki ve USB başındaki tozu temizleyin. Ayrıca, SD kart okuyucuyu takmayı düşündüğünüz portu da temizleyin. Temizleme işlemi sorunu çözmezse, bir sonraki adıma geçin.
Kartın veya Okuyucunun Arızalı Olmadığından Emin Olun
SD kartınızın bozulmadığından emin olmak için, kartı başka bir dizüstü bilgisayara takmayı deneyin. Bir kart okuyucu aracılığıyla micro SD kart kullanıyorsanız, herhangi bir hata olup olmadığını kontrol etmek için kartı akıllı telefonunuza takın. Diğer dizüstü bilgisayar veya akıllı telefon kartı algılıyorsa, kartta bir donanım sorunu olmadığını ve sorunun başka bir yerde olduğunu doğrular.
Bir kart okuyucu kullanıyorsanız, kart okuyucuyu başka bir cihaza bağlayarak arızalı olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca, kart okuyucuyu farklı bir porta takarak USB portuyla ilgili sorunları da elemiş olursunuz.
SD Kartı Etkinleştirin
SD kartın Aygıt Yöneticisi’nde etkin olduğundan emin olun. Bunu yapmak için, Başlat düğmesine sağ tıklayın ve “Aygıt Yöneticisi”ni açın. “Taşınabilir Cihazlar” kategorisini genişletin ve SD kartı arayın. Görünmüyorsa, “Eylem” sekmesine tıklayın ve “Donanım Değişikliklerini Tara” seçeneğini seçin.
SD kart algılandığında, etkin olup olmadığını kontrol edin. SD kart cihazına sağ tıklayın ve “Özellikler”i seçin. Ardından, “Sürücü” sekmesine gidin. Burada “Cihazı Etkinleştir” seçeneğini görüyorsanız, kartı etkinleştirmek için tıklayın. “Cihazı Devre Dışı Bırak” seçeneğini görüyorsanız, kart zaten etkinleştirilmiş demektir ve başka bir şey yapmanıza gerek yoktur.
SD Kart Sürücüsünü Güncelleyin
Kart etkinleştirilmişse ancak Dosya Gezgini’nde görünmüyorsa, sürücülerinin tamamen güncel olduğundan emin olun. Üreticinin web sitesinden en son sürücüleri indirin. Sürücü dosyası çalıştırılabilir bir formatta ise, dosyayı çalıştırın ve ekrandaki talimatları izleyin. Manuel kurulum gerekiyorsa, Aygıt Yöneticisi’nde cihaza sağ tıklayın ve “Sürücüyü Güncelle”yi seçin.
Ardından, “Sürücüler için Bilgisayarımı Tara”yı seçin, indirilen sürücüleri seçin ve Aygıt Yöneticisi’nin SD kart sürücülerini otomatik olarak güncellemesine izin verin.
SD Kartınıza Bir Sürücü Harfi Atayın
SD kartın donanım sorunu yoksa, cihazınızın kartı algılaması gerekir. Bunu doğrulamak için, Win+R tuşlarına basın, çalıştır komutuna diskmgmt.msc yazın ve “Tamam”a tıklayın.
SD kart burada algılanmış görünüyor ancak Dosya Gezgini’nde görünmüyorsa, bir sürücü harfi atanmış olup olmadığını kontrol edin. Sürücü harfi atanmadıysa, sisteminiz kartı algılamaz. Eğer bir sürücü harfi atanmadıysa, SD kartınıza sağ tıklayın ve “Sürücü Harfi ve Yollarını Değiştir”i seçin.
Ardından, “Ekle” düğmesine tıklayın, açılır listeden yeni bir sürücü harfi seçin ve “Tamam”a tıklayın.
Eğer sürücü harfi zaten atanmışsa, sürücüyü dosya sistemi hataları açısından kontrol edin.
CHKDSK Taramasını Çalıştırın
Sürücü bozulması, SD kartın algılanmasını da engelleyebilir. Bunun sorununuz olmadığından emin olmak için, bozuk sürücü sektörlerini onarmanız gerekir. CHKDSK taraması bu konuda size yardımcı olabilir. Taramayı çalıştırmak için, SD kart hacmine sağ tıklayın ve “Özellikler”i seçin.
“Özellikler” penceresindeki “Araçlar” sekmesine gidin ve “Denetle” düğmesine tıklayın. Ardından, açılır pencerede “Sürücüyü Tara ve Onar”ı seçin.
SD Kartın Yazma Korumalı Olmadığından Emin Olun
SD kartınız Dosya Gezgini’nde görünüyor ancak herhangi bir veri aktaramıyor veya değiştiremiyorsanız, kartın erişim izinleri (veya dosya öznitelikleri) yalnızca okunabilir olarak ayarlanmış olabilir. Yazma korumasını kaldırmak için, Windows Arama’ya Komut İstemi yazın ve “Yönetici Olarak Çalıştır” seçeneğine tıklayın.
Komut İstemi’ne diskpart yazın ve Enter’a basın. Ardından list disk yazarak depolama aygıtlarınızı görüntüleyin. SD kartınızı boyutundan bulun ve listedeki depolama aygıtlarından numarasını seçin (select disk #, “#” yerine SD kartınızın numarasını girin). Son olarak, attributes disk clear readonly yazarak Enter’a basın. Bu işlem, yazma korumasını kaldırarak SD kartınızın tekrar kullanılabilir olmasını sağlar.
SD Kartınızı Formatlayın
Yukarıdaki çözümlerin hiçbiri sorunu çözmezse, SD kartı formatlamayı düşünebilirsiniz. Formatlama, kartın algılanmasını engelleyen altta yatan bozulmaları genellikle düzeltir. Ancak, formatlamanın karttaki tüm verileri sileceğini unutmayın. Karttaki veriler önemliyse, bu adımı atlamak en iyisi olacaktır. Kart önemli veriler içermiyorsa, formatlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
SD kartı formatlamak için, Win+R tuşlarına basın, çalıştır komutuna diskmgmt.msc yazın ve “Tamam”a tıklayın. Ardından, SD kart hacmine sağ tıklayın ve “Formatla”yı seçin.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.