SSD’ler ve RAM’ler, modern bir bilgisayarın iki temel bileşenidir; ister masaüstü, dizüstü, tablet veya taşınabilir oyun konsolu olsun, her tür cihazda yer alırlar. Bu bileşenler çok farklı işlevlere sahiptir, ancak birlikte çalışarak en yeni nesil bilgisayar ve dizüstü bilgisayarların hızlı, akıcı ve duyarlı olmasını sağlarlar.
İçindekiler:
- SSD nedir?
- RAM nedir?
- RAM ya da SSD’yi mi yükseltmelisiniz?
Ancak, bilgisayarlara yeni başlayanlar için bu kısaltmaları karıştırmak kolaydır. İşte bu iki bileşenin ne oldukları ve aralarındaki farkı bilmenin neden önemli olduğu.
SSD Nedir? WD Black SN850P 2TB dahili PS5 SSD’si, bir PS5’e yerleştirilmeden önce. WD Katı hal sürücüsü veya SSD, çoğu modern cihazda ana uzun vadeli depolama sürücüsüdür — son derece ucuz veya son derece taşınabilir olanlar dışında. İşletim sisteminizi, tüm uygulamalarınızı, oyunlarınızı ve sahip olduğunuz dosyalar, klasörler ve diğer verileri depolar. Klasik sabit sürücünün modern bir versiyonudur, ancak çok daha yüksek performans sağlayan yeni teknolojiler kullanır.
SSD’ler, RAM’e benzer şekilde verileri depolamak için flash bellek kullanır, ancak RAM’in aksine SSD’ler uçucu olmayan bir çözüm sunduğundan, güç kapalıyken veya sistem kapatıldığında verilerinizi saklarlar.
SSD’ler bellek hücrelerine paralel erişim sağlayabilir, bu nedenle geleneksel sabit sürücülerden çok daha hızlı olabilirler. Eski SATA sabit sürücüler yaklaşık 550 MB/s sıralı okuma ve yazma hızlarına ulaşabilirken, en yeni NVMe SSD’ler 14.000 MB/s’ye kadar çıkabilir. Rastgele erişim süreleri de çok daha hızlıdır ve bu da modern bilgisayarların akıcı ve duyarlı hissetmesini sağlar.
OCZ SATA SSD SATA SSD Auxo.co.kr SATA SSD’ler, bir SATA güç ve veri kablosu bağlantısı kullanırken, NVMe SSD’ler anakartınızdaki ilgili M.2 yuvasına takılır. Tasarlandıkları cihaza bağlı olarak farklı uzunluk ve form faktörlerinde gelebilirler.
RAM Nedir? Rastgele erişim belleği veya RAM, genellikle bellek olarak da adlandırılır ve CPU’nuz veya diğer bileşenlerin hızlı erişime ihtiyaç duyduğu veriler için geçici bir depolama ortamıdır. Her modern cihazda, boyutu veya şekli ne olursa olsun, hayati bir bileşendir. Bazı durumlarda, işlemcinin kendisine entegre edilmiştir veya anakarta lehimlenmiştir; bazı dizüstü bilgisayarlarda ve çoğu masaüstü bilgisayarda ise değiştirilebilir ve yükseltilebilir.
DDR5 bellek bir anakarta takılmış durumda. Jacob Roach / Digital Trends Bir bileşen, depolama sürücülerinizden birinde bulunan verilere erişmeye ihtiyaç duyduğunda, işlemciniz bu verileri RAM’e taşır, böylece daha kolay erişilebilir hale gelir. RAM, en hızlı SSD’lerden bile çok daha hızlıdır ve olmadan uygulamalar çok daha az duyarlı olurdu.
RAM, çeşitli kapasiteler ve hızlarda gelir ve farklı nesilleri vardır. Bağımsız bellek çubuklarının farklı nesilleri, farklı güç gereksinimlerine sahiptir ve yanlış belleğin yanlış sisteme takılmasını önlemek için farklı yuvalarla üretilmiştir.
RAM veya SSD’yi mi Yükseltmelisiniz? Bilgisayarınızı hızlandırmak istiyor ve belleğinizi veya depolama alanınızı yükseltmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, hangi bileşene yatırım yapmanız gerektiğini belirlemenin bazı yolları vardır.
Oyunlarınız, uygulamalarınız veya videolarınız, fotoğraflarınız ve diğer genel dosyalarınız için depolama alanınız tükeniyorsa, daha büyük veya ek bir SSD’ye ihtiyacınız var demektir. Bilgisayarınız veya cihazınız birden fazla SSD’yi destekleyebiliyorsa, ek bir SSD takabilirsiniz. Nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, birine yaptırabilir veya SSD nasıl kurulur veya dizüstü bilgisayarınıza SSD nasıl takılır kılavuzlarımızı takip edebilirsiniz.
Her ne tür bir SSD yükseltmesi düşünüyorsanız, paranızın karşılığını en iyi şekilde almak için SSD satın alma rehberimizi incelemeyi unutmayın.
G.Skill Trident Z5 DDR5 RAM modüllerinden bir çift. G.Skill Bunun yerine, sisteminizin birden fazla tarayıcı sekmesi açıldığında yavaşladığını, oyunların düzgün çalışmadığını veya hiç çalışmadığını ya da bilgisayarın yoğun zamanlarda yavaş hissettiğini fark ediyorsanız, muhtemelen daha fazla RAM’e ihtiyacınız var. Yükseltmeden önce ne kadar ihtiyacınız olduğunu kontrol edin, ancak genellikle zaten 16GB’tan az varsa 16GB’a yükseltmeyi, aksi takdirde en az 32GB’a geçmeyi hedefleyeceksiniz.
Belleğinizi yükseltme konusunda daha fazla yardım için, RAM satın alma rehberimize göz atın. Bu, bir bilgisayar veya dizüstü bilgisayar için yapabileceğiniz en uygun fiyatlı ve basit yükseltmelerden biridir. Kendiniz denemek istiyorsanız, yeni bellek çubuklarının nasıl takılacağına dair rehberimize de göz atabilirsiniz.