Bayanların en zorlu dönemlerinde en büyük yardımcısı olan tampon pedi en doğru şekilde kullanmak için kısaca şu adımları uygulayınız:
- Tamponu, rahat hissettiğiniz bir pozisyonda baş ve orta parmağınızla ucundan tutarak yerleştirmelisiniz.
- Aplikatörü kullanarak parmaklarınızı vajina girişinden içeri itmelisiniz.
- Değiştirme sırasında tutma ipinin dışarıda kalmasına dikkat etmelisiniz ki kolaylık sağlasın.
Tampon, vajinaya yerleştirilen, pamuktan yapılmış, silindir şeklinde bir tıbbi üründür. Adet kanını emme amacıyla tasarlanmıştır ve hijyeniktir.
Ucunda bir ip bulunur, bu sayede kolayca çıkartılmasını sağlar. Piyasada 3 boyutu mevcuttur: küçük, orta ve büyük. Adet kanamasının miktarına ve doğum yapıp-yapmamış olmasına göre farklı boyutlar tercih edilir.
Tamponlar petlerden farklı olarak, kanı vajina dışına atmadan önce emerek sosyal ve hijyen sorunlarını çözer. Tampon kullanmadan önce ellerin yıkanması ve ambalajın açılması gerekmektedir.
Vajinal tampon nasıl takılır?
Tamponlar sadece adet dönemlerinde kullanılır ve bakirelerin kullanması sakıncalıdır. Tamponun arkasındaki ipin emniyeti kontrol edilmeli ve eller yıkanmalıdır.
Tampon yerleştirme işlemi klozete oturarak, yatarak veya ayakta yapılabilir. İlk uygulamalarda heyecan nedeniyle pelvis kasları kasılabilir ve işlem zorlaşabilir. Tampon sol el ile tutulur ve sağ el ile vajina girişi ve iç dudaklar açılır.
Pelvis kasları gevşetilir ve tampon yavaşça içeriye doğru itilir. Tamponun tamamı vajinaya yerleştikten sonra ip sarkan ucuna işaret parmağı değdirilir ve tampon yukarı doğru itilir. Tamponlar her 4 saatte bir değiştirilmeli ve gece uyurken pet tercih edilmelidir. 6-8 saatten fazla kalması riskli olabilir.
Tampon kullanmak zararlı mı? Yan etkileri var mı?
Vajinal tamponlar adet kanını vajina içinde emerek kadınların adet süresince yaşadığı sosyal ve hijyen sorunlarını ortadan kaldırır.
Bu sayede adet günleri diğer günlerden farklı değil gibi hissettirmektedir. Tampon kullanımı aynı zamanda idrar ve büyük abdestte çıkmadasıkıntı yaşatmaz ve günlük hayatı kolaylaştırır. Yüzme, dans ve zorlu spor etkinliklerine de olanak sağlar.
Tampon kullanımı adet süresince oluşan kokuyu önleyerek kadınların bu dönemi rahat geçirmesini sağlar. Ancak birden fazla tampon kullanılmamalıdır ve adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanılmamalıdır.
Doğru yerleştirildiğinde vajina kasları tamponu yerinde tutar ve aktif spor yaparken dahi tampon düşmez. Tampon varken banyo yapmak mümkündür. Ancak ipi vajina içerisinden başka bir bölgeye kaçması durumunda jinekoloğa başvurulması gerekir.
Vajinal tamponlar, nadiren alerjik reaksiyona sebep olabilir. Bu durumda kullanımından vazgeçilmelidir. Ayrıca vajinal bir enfeksiyon olan kişiler tampon kullanmamalıdır. Çünkü kullanılan tamponda biriken kan, ciddi enfeksiyonların nedeni olabilir.
Özellikle yaz aylarında uzun süre(8 saatten fazla) tampon kullanmak, “Toksik Şok Sendromu” adı verilen, hayatı tehdit edebilen ciddi enfeksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.