MS-DOS günleri bir ömür önceymiş gibi gelebilir çünkü… aslında öyleydi. Bu köklü işletim sisteminin son bağımsız sürümü olan 6.22 versiyonu, 1994 yılında piyasaya sürüldü. Bu da en yeni sürümün bile resmi olarak 30 yaşında olduğu anlamına geliyor. O zamandan bu yana bilgisayar dünyasında çok şey değişti, bu yüzden böyle eski bir işletim sistemini yarı modern bir makinede çalıştırmaya çalışmanın zaman kaybı olacağını düşünebilirsiniz, değil mi?
Ancak, MS-DOS 6.22’yi modern bir bilgisayarda çalıştırmak, düşündüğünüz kadar zor değil. Aslında, neredeyse kusursuz çalışıyor. Tabii ki, doğru makineyi seçerseniz. [Yeo Kheng Meng], 2020 yılında Intel tabanlı ThinkPad X13 üzerinde son DOS sürümünü çalıştırma deneyimlerini paylaşarak oldukça şaşırtıcı sonuçlar elde etti.
Açıklığa kavuşturmak gerekirse, burada bahsedilen herhangi bir yamalanmış DOS sürümü değil. Aynı zamanda bir emülatör de kullanılmıyor. Yine de [Yeo], bazı modern kolaylıkları benimsedi; örneğin, disk görüntülerini yüklemek için bir USB disket sürücü emülatörü kullanmak ve DOS’u dahili NVME sürücüye zarar vermemek için harici bir sürücüye kurmak gibi. Bunun dışında, ThinkPad’e DOS kurulumu 1990’larda olduğu gibi ilerledi.
1984 yapımı IBM taşınabilir bilgisayar, modern bir ThinkPad ile aynı işletim sistemini çalıştırıyor.
MS-DOS’un böyle modern bir makineye hala kurulabiliyor olması oldukça etkileyici. Ancak gerçekten şaşırtıcı olan, her şeyin ne kadar iyi çalıştığı. [Yeo], ThinkPad’in donanımının büyük bir kısmının beklenildiği gibi çalıştığını, ancak laptop’un Intel HD ses çipini eski bir Sound Blaster kartı gibi algılatmak için SBEMU gibi modern açık kaynaklı sürücüleri kullanmak zorunda kaldığını belirtiyor. Hatta birkaç farklı Thunderbolt bağlantılı Gigabit Ethernet adaptörünü bile çalıştırmayı başardı.
Denediği DOS benchmark araçlarının tamamı çalışmasa da, çalışabilenler oldukça etkileyici sonuçlar verdi. Sonuçta, bu özelliklere sahip bir makine, o zamanlar bu araçların yazıldığı dönemde bilim kurgu gibi gelirdi.
Peki, bu nasıl mümkün oluyor? [Yeo], bunun “Legacy BIOS” modunu destekleyen son Lenovo dizüstü bilgisayarlardan biri olduğuna dikkat çekiyor, çünkü bundan sonra her şey saf UEFI olacak. Bu makine ayrıca bağlı cihazların standart PCI kartları gibi görünmesini sağlayan “Thunderbolt BIOS Assist Mode” özelliğine de sahip.
Sonuç olarak, bu deney, Intel ve Lenovo’nun kendi donanımlarıyla geri uyumluluğu koruma konusunda inanılmaz bir iş çıkardığını gösteriyor. Her ne kadar UEFI’ye geçiş gibi sorunlar nedeniyle sıradan tüketici bilgisayarları için yolun sonu gibi görünse de, doğru donanımla nostalji özleminizi giderebileceğinizden endişe etmeyin.