Veri İhlallerine Karşı Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

Özel verilerinizin sızdırılması, farkında olsanız da olmasanız da muhtemelen çoktan gerçekleşmiş bir durumdur. Online bir satın alma işlemi gerçekleştirdiğinizde, bir web sitesine ya da uygulamaya giriş yaptığınızda ya da herhangi bir bilgi girdiğinizde, bu hizmetin sahibine verilerinizi güvende tutması için güvenirsiniz. Ancak ne yazık ki, bu güven büyük ihtimalle yerinde değil.

Bu durum, çevrimiçi veri ihlallerinin sıklığı ve büyüklüğüyle açıkça görülmektedir. Birçok işletme, hükümet ve diğer kuruluşlar, verilerinin çalındığını ya fark etmez ya da bunu geç fark eder ve kullanıcılarının kişisel bilgilerini hackerlar ve dolandırıcılara sağlayan web siteleri ile faaliyetlerine devam eder.

Verilerinizin bir veri ihlalinde ortaya çıkması, artık hayatın bir gerçeği haline geldi (tamamen çevrimdışı yaşamayı denemediğiniz sürece). Parolalarınız, banka bilgileriniz, sosyal güvenlik numaralarınız ve hatta adınız ve adresiniz gibi temel bilgiler, hesaplarınızı hacklemek, sahte işlemler yapmak veya sizi taklit etmek için kullanılabilir. Ayrıca, özel mesajlar gibi sizi şantaj yapmak için kullanılabilecek bilgiler de hackerların hedefi olabilir.

Hesaplarınızı İki Faktörlü Kimlik Doğrulama ile Koruyun

Kendinizi korumanın ilk adımı, tüm hesaplarınızda iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) etkinleştirildiğinden emin olmaktır. Bu, başkalarının parolanızı bilseler bile hesabınıza erişmesini engeller.

E-posta ve mobil telefon sağlayıcı hesaplarınızı güvence altına almak konusunda ekstra dikkat göstermelisiniz, çünkü bu hesaplar diğer hesaplarınızın parolasını sıfırlamak için kullanmanız gereken iletişim yöntemleridir. E-postalar aynı zamanda diğer hizmetlere giriş yapmak için de sıkça kullanılır, bu nedenle bunlar güvenliğinizde büyük bir zayıf nokta olabilir. E-posta hesabınıza erişiminizi kaybederseniz, onu veya başka hiçbir şeyi geri alamayabilirsiniz.

Kurtarma İletişim Yöntemlerini Ayarlayın

Hesap kurtarma için iletişim yöntemlerinin ayarlandığından emin olun. Telefon numaranızı ve bir e-posta adresinizi, bankacılık, çevrimiçi ödeme ve sosyal medya hesaplarınız gibi önemli hesaplarınıza ekleyin, böylece başka biri hesaba erişim sağladığında ve devralmaya çalıştığında parola sıfırlama mesajları alabilirsiniz.

Parola Yöneticisi Kullanın

Her çevrimiçi hesap için benzersiz bir parola kullanmalısınız, böylece biri sızdırılırsa diğerleri güvende kalır. Tüm bu parolaları hatırlamak imkansız olacağından, bir parola yöneticisi kullanarak bunları takip edebilirsiniz.

Ayrıca, güvenlik sorularını (örneğin, “Annenizin kızlık soyadı nedir?”) gerçek yanıtlarla cevaplamaktan kaçının ve bunun yerine saçma cevaplar kullanın ve kaydedin, çünkü bu tür bilgiler çevrimiçi olarak kolayca bulunabilir.

Çevrimiçi Ödeme Hizmetlerini Kullanın

Kredi kartı numaranızı doğrudan güvenlik açısından en iyi durumda olmayabilecek çevrimiçi mağazalara vermek yerine, Apple Pay, Google Wallet ve PayPal gibi çevrimiçi ödeme hizmetlerini kullanarak finansal bilgilerinizi koruyun.

Bu hizmetler iyi bir güvenlik sunar (bu hizmetleri kullanan web siteleri güvenli olmasa bile) ve genellikle dolandırıcılık koruması gibi ek avantajlar sunar.

Bu hizmetleri kullanamıyorsanız, sanal kredi kartı kullanmayı düşünebilirsiniz.

İhlal Sitelerini Düzenli Olarak Kontrol Edin

Have I Been Pwned, bilgilerinizin bilinen bir veri ihlalinde yer alıp almadığını size bildirir, bu nedenle zaman zaman kontrol etmek ve gerekirse parolalarınızı proaktif olarak değiştirmek ya da hesaplarınızda şüpheli aktiviteleri kontrol etmek önemlidir.

Firefox ayrıca veri ihlali uyarıları sunarken, Apple, iCloud’da saklanan sızdırılmış parolaları kontrol etmenize olanak tanır.

Banka Hesaplarınızı Takip Edin

Bazı hackerlar, tespit edilmekten kaçınmak için (birçok kişiden büyük bir ödeme günü elde etmek amacıyla) küçük miktarlarda para çeker. İşlemlerinizi düzenli olarak izleyin ve yetkisiz bir etkinlik fark ederseniz bunu bankanıza bildirin. Bazı yasal hizmetlerin, ödeme almadan önce kredi kartının geçerli olduğunu doğrulamak için küçük miktarlar tutabileceğini veya çekebileceğini unutmayın, bu nedenle bu işlemleri yasa dışı bir işlemle karıştırmamaya dikkat edin.

Ödeme bilgilerinizin sızdırıldığını düşünüyorsanız, giriş bilgilerinizi değiştirin ve kredi kartınızı çalıntı olarak bildirin, böylece yeni bir kredi kartı numarası alırsınız.

Aile, Arkadaş ve Meslektaşlarınızı Güvenlik Konusunda Bilinçlendirin

Özel bilgileriniz için potansiyel bir kaynak sadece siz değilsiniz; arkadaşlarınız ve aileniz, dolandırıcıların kullanabileceği kadar özel bilgilere sahiptir (örneğin, güvenlik sorularınızı yanıtlamak için bilgi toplama yoluyla).

Çevrenizdekilerin de çevrimiçi güvenlik konusunda dikkatli olmalarını sağlayın.

Çevrimiçi Yayınlamak İstemediğiniz Hiçbir Şeyi Paylaşmayın (DM’lerde Bile)

Çevrimiçi olarak paylaştığınız herhangi bir şey, ister genel sosyal medya gönderileri ister özel mesajlar olsun, bir ihlal durumunda ortaya çıkabilir. Gizlilik konusunda endişeleriniz varsa, iletişiminizi korumak için şifrelenmiş bir mesajlaşma hizmeti kullanın. Bulut depolama için hassas dosyalar (örneğin pasaportunuzun fotoğrafları) yüklüyorsanız, bu dosyaları önce şifrelemeyi düşünün, böylece yalnızca siz erişebilirsiniz.

Çevrimiçi Kendinizi Korumak Tek Seferlik Bir İş Değildir

Siber suçların hedefi olmaya devam edeceksiniz (herkes öyledir!), ancak kendinizi küçük bir hedef haline getirebilirsiniz. Dikkatli kalarak, güvenlik en iyi uygulamalarını takip ederek ve aşırı paylaşım yapmayarak, hackerlara karşı kullanılabilir bilgileri azaltabilirsiniz.

Sınırlı bilgiyle, tüm hesaplarınıza yalnızca bir tanesini ele geçirerek erişemezler, bu da dijital hayatınıza erişimlerini kısıtlar, verebilecekleri zararı azaltır ve kontrolü geri alma şansı verir.


Yayımlandı

kategorisi