Vertigo, kişinin kendisi veya çevresinin hareket ettiği hissine kapılmasıdır. Vertigo, bir denge bozukluğu olarak tanımlanır ve iç kulaktaki semisirküler kanalların veya vestibüler sinirin etkilenmesi nedeniyle ortaya çıkar. Vertigo, yürüme veya durma güçlüğü, bulantı, kusma, baş dönmesi ve terleme gibi diğer semptomlarla birlikte görülebilir.
Vertigo semptomları arasında aşağıdakiler bulunabilir:
- Denge kaybı hissi
- Baş dönmesi veya çevrenin dönmesi hissi
- Göz hareketlerinde istemsiz hareketler (nistagmus)
- Bulantı veya kusma
- Terleme veya soğuk terleme
- Yorgunluk veya halsizlik hissi
Vertigo, genellikle iç kulakta bir problemden kaynaklanır, ancak beyin veya omurilikteki bir problemden de kaynaklanabilir. Bazı yaygın nedenler arasında vestibüler nörit, Meniere hastalığı, iç kulakta bir kitle, migren, beyin veya omurilikteki bir yaralanma veya enfeksiyonlar yer alır.
Tedavi, vertigonun nedenine bağlı olarak değişebilir. Vestibüler rehabilitasyon terapisi, yani denge egzersizleri, vertigonun tedavisi için etkili olabilir. İlaç tedavisi, özellikle Meniere hastalığı veya migren gibi spesifik nedenler için kullanılabilir. Cerrahi müdahale, iç kulaktaki bir kitle veya tıkanıklık gibi belirli durumlarda kullanılabilir.
Vertigo kendi kendine geçer mi?
Vertigo, birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçebilir, bazen sürekli hale gelebilirken bazen de geçer ve sonra tekrar ortaya çıkabilir.”
Vertigo semptomlarından şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz, doğru tanıyı koymak ve tedavi seçeneklerini belirlemek için bazı testler yapabilir.
Aşağıdakine benzer soruların cevaplarını yukarıdaki makalede bulabilirsiniz:
Vertigo hastalığı ne demek?
Vertigo olunca ne yapmak lazım?
Vertigo neden olur sebebi nedir?
Vertigo kendi kendine geçer mi?
Vertigo psikolojik bir hastalık mıdır?
Vertigo olan biri nasıl uyumalı?
Vertigo kaç günde gecer?
Vertigo ne zaman düzelir?
Vertigo kesin geçer mi?
Vertigo kaç gün istirahat?
Evde vertigo tedavisi
Psikolojik vertigo belirtileri
Vertigo belirtileri
Nörolojik vertigo belirtileri
Vertigoya ne iyi gelir
Vertigo – ekşi
Pozisyonel vertigo Belirtileri
Vertigo nasıl geçer