Wi-Fi Sinyal Gücünü Nasıl Ölçerim? Test Etme!

İnternetiniz yavaş mı görünüyor ya da web sayfaları yüklenmiyor mu? Sorun, Wi-Fi bağlantınızda olabilir. Belki de kaynağa çok uzaktasınız veya kalın duvarlar sinyali engelliyor. Wi-Fi sinyal gücünüzü nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenin.

Wi-Fi Sinyal Gücü Neden Önemlidir?

Güçlü bir Wi-Fi sinyali, daha güvenilir bir bağlantı sağlar. Bu, mevcut internet hızlarını tam anlamıyla kullanmanızı sağlar.

Wi-Fi sinyal gücü, yönlendiriciye olan uzaklığınız, 2.4 GHz veya 5 GHz bağlantısı olup olmaması ve çevrenizdeki duvarların malzemesi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Yönlendiriciye ne kadar yakınsanız, sinyal o kadar güçlü olur. 2.4 GHz bağlantılar daha uzak mesafeye yayılabilir, ancak parazit sorunları yaşayabilir. Beton gibi yoğun malzemelerden yapılmış kalın duvarlar, Wi-Fi sinyalini engeller. Zayıf bir sinyal ise daha yavaş hızlara, kopmalara ve hatta bazen tamamen bağlantının kesilmesine neden olur.

Her bağlantı sorunu zayıf sinyal gücünden kaynaklanmaz. Bilgisayarınızda veya telefonunuzda internet yavaşsa, öncelikle yönlendiricinizi yeniden başlatmayı deneyin.

Sorun devam ederse, Wi-Fi’nin problem olup olmadığını kontrol edin. Ethernet kablosuyla bağlı bir cihaz kullanarak internete bağlanmayı deneyin. Hala sorun yaşıyorsanız, ağda bir problem var demektir. Ethernet bağlantısı sorunsuz çalışıyorsa ve yönlendiriciyi sıfırlamak işe yaramadıysa, sinyal gücünü kontrol etme zamanı gelmiştir.

Wi-Fi Sinyal Gücünü Kolayca Kontrol Etme Wi-Fi gücünü kontrol etmek için ilk yapmanız gereken, sorun yaşadığınız cihaza bakmaktır. İster iPhone, iPad, Android, Mac veya Windows PC kullanıyor olun, Wi-Fi bağlantı göstergesine sahip olmalısınız. Genellikle Wi-Fi simgesi, doldurulmuş kavisli çizgilerden oluşur ve ne kadar fazlaysa, sinyal o kadar güçlüdür.

Her telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar farklıdır ve farklı Wi-Fi gücü gösterebilir. Ancak, ikinci veya hatta üçüncü bir cihazı kontrol etmek faydalı olabilir. Eğer bir telefonu kontrol ettiyseniz, bir tableti de test etmeyi düşünün. Her iki cihazdaki internet performansını karşılaştırın ve Wi-Fi gücünü nasıl gösterdiklerine bakın. Her iki cihazda da benzer sonuçlar alırsanız, kullanabileceğiniz mükemmel bir temel oluşturmuş olursunuz.

Wi-Fi bağlantınızın belirli bir noktada zayıf olduğunu belirlediyseniz, bir sonraki adım akıllı telefonunuz veya tabletinizdeki Wi-Fi çubuklarına dikkat ederek etrafta dolaşmaktır. Yönlendiriciye ne kadar uzak olduğunuzu ve arada kaç duvar olduğunu not edin.

Wi-Fi çubuklarınızın ne zaman arttığına veya azaldığına dikkat edin. Bu, basit bir kontrol olabilir, ancak çoğu durumda yeterli olacaktır.

Wi-Fi Gücünü Daha İleri ve Hassas Bir Yöntemle Kontrol Etme Sembollerdeki çubuklara bakmak size sadece sınırlı bilgi verebilir. Wi-Fi gücünüzü daha derinlemesine incelemek istiyorsanız, milivat başına desibelleri (dBm) ölçen bir uygulama veya program (AirPort Utility veya Wi-Fi Analyzer gibi) kullanmanız gerekecek.

Wi-Fi sinyalini birden fazla şekilde ölçebilirsiniz. En doğru ölçüm milivat (mW) cinsindendir, ancak ondalık basamakların fazlalığı nedeniyle okunması zor olabilir (0.0001 mW). Alınan Sinyal Gücü Göstergesi (RSSI) başka bir seçenektir, ancak Wi-Fi satıcıları bunu tutarsız bir şekilde ve farklı ölçeklerde kullanır. Milivat başına desibeller (dBm) bu sorunlardan kaçınır ve birçok üretici RSSI’yi dBm’ye dönüştürür, bu yüzden bu ölçümü ele alacağız.

İlk bilmeniz gereken şey, dBm ölçümlerinin negatif sayılar olarak görüntüleneceğidir. Ölçek -30’dan -90’a kadar uzanır. Eğer -30 görüyorsanız, “mükemmel bir bağlantınız” var demektir ve muhtemelen Wi-Fi yönlendiricisinin yanında duruyorsunuzdur. Ancak, -90 gibi bir Wi-Fi sinyali görürseniz, hizmet o kadar zayıftır ki muhtemelen o ağa bağlanamazsınız. Mükemmel bir bağlantı -50 dBm iken, -60 dBm muhtemelen akış, sesli aramalar ve diğer her şey için yeterince iyidir.

Telefonunuzda veya tabletinizde Wi-Fi sinyal gücünü ölçmek için, iPhone ve iPad için Airport Utility App veya Android için Wi-Fi Analyzer kullanabilirsiniz. Her ikisi de kolay kullanılır ve bulunduğunuz bölgedeki kablosuz ağlar için sonuçlar gösterir.

iPhone kullanıcıları için, Airport Utility App’in Wi-Fi tarayıcısını açmak gerekmektedir. Cihazınızın ayarlarına gidin (uygulama ayarlarına değil), listeden Airport Utility’yi seçin ve “Wi-Fi Scanner” seçeneğini açın. Şimdi, Airport Utility uygulamasına geri dönün ve bir tarama başlatın. RSSI olarak ifade edilen dBm ölçümlerini göreceksiniz.

Android kullanıcıları için, Wi-Fi Analyzer bir adım daha kolaydır. Uygulamayı açın ve bulunan ağlara bakın. Her giriş, gücü dBm olarak listeleyecektir.

Windows 10 ve 11, kesin sinyal gücünü görüntülemenin yerleşik bir yoluna sahip değildir, ancak netsh wlan show interface komutu size sinyal gücünüzü yüzde olarak gösterir.

Geçmişte, Wi-Fi kanallarını incelemek için NirSoft’un WifiInfoView programını öneriyorduk ve bu program Wi-Fi gücünü kontrol etmek için de uygundur. Program ücretsizdir, kullanımı kolaydır ve kurulum gerektirmez. Sadece zip dosyasını açın ve EXE dosyasına çift tıklayın. Mac ve iPhone’da olduğu gibi, RSSI girişinin altında dBm ölçümleri bulacaksınız.

Mac’te bağlı olduğunuz ağı ölçmek için herhangi bir program veya uygulama indirmenize gerek yok. Seçenek tuşunu basılı tutun ve Wi-Fi simgesine tıklayın. RSSI girişinde dBm ölçümlerini göreceksiniz.

Wi-Fi Sinyal Gücünü Nasıl İyileştirirsiniz? Ağınızın ne kadar güçlü olduğunu öğrendikten sonra, onu iyileştirmek için ne yapmanız gerektiği konusunda daha iyi bir fikriniz olacaktır. Örneğin, evinizin köşelerine ulaşıp hala 60 dBm sinyali görebiliyorsanız (veya çubukların çoğunu), yaşadığınız sorunlar Wi-Fi gücüyle ilgili değildir. Paraziti kontrol edin, kanalları değiştirmeyi düşünün veya mevcut yönlendiriciniz 5 GHz desteklemiyorsa, 5 GHz destekleyen bir yönlendiriciye geçin.

Yönlendiriciden bir veya iki oda uzaklaştığınızda sinyalin hızla kaybolduğunu fark ederseniz, yönlendiricinizin yaşı ve yerleşimi hakkında düşünmenin zamanı gelmiş demektir. Ya duvarlarınız çok kalın ve yoğundur ya da yönlendiriciniz eski ve sinyali yeterince uzağa yayamıyordur. Eğer duvarlarınız alçıdan yapılmışsa, yönlendiriciyi evin ortasına mümkün olduğunca yakın bir yere taşımayı düşünün.

Yönlendiriciniz eskiyse, yükseltme yapmanın zamanı gelmiş olabilir. Bunu yaparken, hem 2.4 GHz hem de 5 GHz Wi-Fi sinyallerini destekleyen veya hatta 6 GHz destekleyen bir yönlendirici arayın. 5 GHz ve 6 GHz sinyalleri, 2.4 GHz kadar uzağa yayılmayabilir, ancak parazit sorunlarını aşmak için daha fazla seçeneğe sahiptirler.

Büyük bir eviniz varsa, bir mesh yönlendirici düşünebilirsiniz. Bu, evin her yerinde Wi-Fi sinyalini güçlendirmenin kolay bir yoludur ve otomatik yazılım güncellemeleri ve misafir ağları gibi diğer harika özellikleri içerir. Ancak, çoğu insanın mesh ağ sistemine ihtiyacı yoktur ve yazılım güncellemeleri ve misafir ağları sunan daha ucuz yönlendiriciler bulabilirsiniz.

Mesh yönlendiriciye ihtiyacınız olup olmadığından emin değilseniz, evinizin Wi-Fi ısı haritasını oluşturmayı düşünebilirsiniz. Isı haritaları, kablosuz sinyalinizin nerede en güçlü ve en zayıf olduğunu belirlemenin ve bunu kolayca görselleştirmenin harika bir yoludur. Bir ısı haritası oluşturmak için, evinizin planını kabaca çizersiniz ve ardından bir yazılım programı kullanarak evin içinde dolaşıp Wi-Fi sinyal gücünü ölçersiniz. Bu işlem tamamlandığında, program haritanızı renklendirir ve Wi-Fi sinyalinin evinizdeki dağılımını net bir şekilde gösterir. Eğer evinizin merkezinde bile sinyalin zayıf olduğunu görüyorsanız, bu durumda bir mesh yönlendiriciye geçmeyi düşünebilirsiniz.

Ne yazık ki, her ev için Wi-Fi sinyalini artırmanın tek bir çözümü yoktur. Ancak, bu yöntemlerin her birini deneyerek, duruma en uygun kararı vermek için en doğru bilgileri elde edebilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi