Windows 11 ile birlikte Microsoft artık virüs ve tehdit korumasını eskisinden çok daha fazla ciddiye aldığını gösterdi.
Hatta bu işte o kadar iyi ki artık harici bir antivirüs programına ihtiyaç var mı diye ciddi ciddi düşünmek gerekir. O kadar parayı belki de çöpe atıyoruz çünkü Windows 11’in sahip olduğu yenilikçi virüs tarama sistemi testlerde fazlasıyla başarılı.
Peki Windows 11’e yükseltilen bir bilgisayarda virüs taraması nasıl yapılır?
Başlat menüsünü açıp en üstteki arama alanına “virüs ve tehdit koruması” yazarak klavyeden Enter’a basın. Karşınıza aşağıdaki pencere gelecek.
Burada Hızlı tarama butonuna basarak virüsleri ve diğer tehditleri taratıp eğer varsa bulabilirsiniz.
Siz hızlı dediğine falan bakmayın bildiğin derinlemesine tüm dosyaları tarıyor ve bir süre beklemeniz gerekiyor. Ama zaten antivirüs programları da en az o kadar bekletiyor.
Pencerenin alt tarafında fidye yazılımlarına karşı da koruduğu görülüyor.
İzin verilen tehditler bağlantısına tıklayarak işinize yarayan ama engellenen bazı işlemlere izin verebilir ve izin verilen işlemlerin listesini görüntüleyebilirsiniz.
Koruma geçmişi bağlantısına tıklayarak daha önce tespit edilen tehditleri, virüsleri ve korunmak için yapılan işlemleri görebilirsiniz.
Dilerseniz Tarama seçenekleri bağlantısına tıklayarak hızlı yerine Tam tarama yaptırabilir veya sadece belirli dizin ve klasörleri taratmak için Özel tarama seçeneğini tercih edebilirsiniz.
Son olarak şu bilgiyi vermekte fayda var. Eğer başka bir antivirüs programı kullanıyorsanız, buna ek olarak Microsoft Defender’ın virüsten koruma hizmetinden faydalanabilirsiniz. Yani iki antivirüs koruma yazılımı birbiriyle uyumludur herhangi bir sorun yada çakışmaya neden olmaz.
Ama bir antivirüs programı kullananlarda varsayılan olarak Microsoft Defender programı devre dışı bırakılmaktadır. Bunu açmak ve ikisini birlikte kullanmak için virüs ve tehdit koruması ayarlarında aşağıdaki resimde gösterilen Microsoft Defender Virüsten Koruma seçenekleri bağlantısına tıklayın ve açılan alanda Kapalı olan anahtarı Açık hale getirin.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.