Evrensel bir üne kavuşan çok az radyo astronomi çıktısı vardır, ancak Ohio Eyalet Üniversitesi’nin Big Ear teleskopundan elde edilen ve astronom [Jerry R. Ehman]’ın üzerine “WOW!” yazdığı o ünlü çıktısı kesinlikle bunlardan biridir. Bu çıktı, benzerine rastlanamayan yoğun bir patlama gösterdi ve bu durum, bazılarına göre bir dünya dışı uygarlığın ürünü olabileceği spekülasyonlarına yol açtı. Ancak, Arecibo’daki Porto Riko Üniversitesi’ndeki Gezegen Yaşanabilirliği Laboratuvarı, Arecibo teleskopundan elde edilen tarihi verileri inceleyerek bu duruma bir açıklama getirdi.
Söz konusu radyo sinyali, 1420 MHz’deki hidrojen hattı frekansında yer alıyordu ve soğuk hidrojen bulutlarından gelen daha zayıf emisyonları inceleyerek, WOW! sinyalinin bu bulutlardan birinin olağanüstü bir uyarılmasından kaynaklanmış olabileceğini öne sürüyorlar. Bir magnetar, yoğun bir manyetik alan yaratabilen bir tür nötron yıldızıdır ve onların önerisi, Big Ear’ın bu tür bir yıldızı bir hidrojen bulutu aracılığıyla görmek için doğru zamanda doğru yerde olduğuydu. Manyetik alan, hidrojen atomlarını maser benzeri bir radyasyon yaymaya teşvik edecek ve bu da çıktıda beklenmedik bir patlamaya yol açacaktı.
Uzaylılar hakkında spekülasyon yapmanın bilime ne kadar faydalı olduğu sorulabilir, ancak bu soruya yanıt olarak, şu an magnetarlar hakkında konuşmamıza vesile olduğunu hatırlatmak isteriz ve WOW! sinyalinin aslında erken dönem bir SETI deneyinin parçası olduğunu belirtmekte fayda var. O halde aramaya devam etmek en iyisi!
Bu arada, uzun hafızası olan okuyucular WOW! sinyaline daha önce de değindiğimizi hatırlayacaktır.