Yer kabuğunu oluşturan unsurlar, çeşitli kayaç türleri ve minerallerden meydana gelir. Yer kabuğu, Dünya’nın en dış katmanıdır ve iki ana bileşene ayrılabilir: okyanus kabuğu ve kıta kabuğu.
- Okyanus kabuğu: Okyanus kabuğu, genellikle daha yoğun ve daha incedir (ortalama 5-10 km kalınlığında). Okyanus kabuğunu oluşturan ana kayaç türü bazalttır. Bazalt, demir ve magnezyum bakımından zengin, yoğun ve koyu renkli bir magmatik kayaçtır.
- Kıta kabuğu: Kıta kabuğu daha kalındır (ortalama 30-50 km kalınlığında) ve okyanus kabuğundan daha hafiftir. Kıta kabuğunu oluşturan temel kayaç türleri şunlardır:a. Granit: Kıta kabuğunun büyük bir bölümünü oluşturan granit, hafif ve açık renkli magmatik bir kayaçtır. Silikon ve alüminyum bakımından zengindir.
b. Sedimanter kayaçlar: Kıta kabuğunun yüzeyinde bulunan sedimanter kayaçlar, tortu ve organik kalıntıların zaman içinde birikmesi ve sıkışması sonucu oluşur. Kireçtaşı, kumtaşı ve kiltaşı gibi kayaçlar bu kategoriye girer.
c. Metamorfik kayaçlar: Metamorfik kayaçlar, diğer kayaç türlerinin sıcaklık ve basınç altında değişime uğraması sonucu oluşur. Mermer ve gnays gibi kayaçlar, metamorfik kayaç örnekleridir.
Yer kabuğunda bulunan mineraller, kayaçların yapı taşlarını oluşturur. Kayaçların yapı taşı olan minerallerin başlıcaları kuvars, feldspat, mika, amfibol ve piroksenlerdir. Yer kabuğunun bileşimi, yeryüzünde bulunan çeşitli kayaç ve minerallerin etkileşimiyle şekillenir.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.