Yoksulluk sınırı, gıda giderlerinin yanı sıra giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarına eşdeğerdir.
Yoksulluk Sınırı Neye Göre Belirlenir ve Nasıl Hesaplanır?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen standartlara göre hesaplanan açlık sınırı, gıda ihtiyacının yanı sıra çalışan veya 0-6 yaş aralığındaki bir diğer kişiyle 6-15 yaş aralığındaki dört kişilik bir aile için belirlenir. Bu hesaplama, tüm aile üyelerinin alması gereken asgari kalori miktarına göre Dünya Sağlık Örgütü tarafından yönetilen bir öncülük etrafında gerçekleştirilir.
0-6 yaş aralığında bir çocuğu olan aileler için hesaplama yapılırken, normal bir yetişkinin hayatta kalabilmesi için kabul edilebilir bir düzeyde tüketebileceği tüm kaynakların değeri toplanarak yoksulluk sınırı hesaplanır. Yaşça büyük çocuklara sahip aileler genellikle 2800 kaloriyle geçinebilirken, gelişim dönemindeki çocukların asgari kalori ihtiyacı 2400 olduğundan, 0-6 yaş arası çocuklara sahip ailelerin yoksulluk sınırı hesaplanırken 2800 kaloriye yaklaşık olarak 2400 kalori daha eklenir.
Yoksulluk sınırının hesaplanması, normal bir yetişkinin kabul edilebilir bir yaşam sürdürebilmesi için bir yıl içinde tüketebileceği tüm kaynakların toplanması ile yapılır. Ancak enflasyon oranındaki artış, yoksulluk sınırını önemli ölçüde etkileyebilir. Yoksulluk sınırı ile doğrudan ilgili olan ekonomistler, yaşamak için kullanılan konutların kirası veya gideri gibi kaynakların en önemlisinin takibini yakından yaparlar.
Yoksulluk sınırı hakkında detaylı bilgiler
Türkiye’de yoksulluk sınırı hesaplanırken birkaç farklı yöntem kullanılabilir. Burada en yaygın olarak kullanılan iki yöntemi açıklayacağım:
- TÜİK Yöntemi: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’de yoksulluk sınırını belirlemek için aşağıdaki bileşenleri dikkate alır:
- Temel ihtiyaç maddeleri için aylık tüketim harcamaları
- Giyim ve ayakkabı için aylık tüketim harcamaları
- Konut için aylık tüketim harcamaları
- Sağlık harcamaları
- Eğitim harcamaları
- Ulaşım harcamaları
- Eğlence ve kültür harcamaları
Bu bileşenlerin toplamı, asgari geçim indirimi (AGİ) hariç 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı olarak kabul edilir.
- TÜRK-İŞ Yöntemi: Türk-İş, Türkiye’de yoksulluk sınırını belirlemek için belirli bir dönemdeki en düşük ücretli işçinin geçim giderlerini dikkate alır. Buna göre, Türk-İş tarafından hesaplanan yoksulluk sınırı, bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek minimum gelir düzeyi olarak kabul edilir.
Her iki yöntem de Türkiye’de yoksulluk sınırını belirlemek için kullanılır ve farklı sonuçlar verebilir. Ancak, her iki yöntem de yoksulluk sınırının belirlenmesinde kullanılan temel ihtiyaçlar ve giderler konusunda benzer bir yaklaşım izler.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.