YouTube, sanatçıları ve içerik üreticilerini izinsiz kullanılan görüntü ve seslerinden korumak amacıyla yeni araçlar geliştiriyor. Şirket, Perşembe günü yaptığı açıklamada, yapay zeka tarafından üretilen içeriklerin, bir kişinin yüzünü veya şarkı söyleyen sesini kullanarak oluşturulmasını tespit edecek teknolojiler üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu teknolojilerin önümüzdeki yılın başlarında pilot programlarla test edilmeye başlanacağı belirtildi.
Yakında piyasaya sürülecek yüz tanıma teknolojisi, çeşitli sektörlerdeki insanların yapay zeka ile oluşturulan yüz temsillerini “tespit etmelerini ve yönetmelerini” sağlayacak. YouTube, bu araçları içerik üreticilerinin, oyuncuların, müzisyenlerin ve sporcuların, deepfake videolarını bulup yönetmelerine olanak tanımak için geliştirdiğini söylüyor. Ancak, bu yüz tanıma araçlarının ne zaman kullanıma sunulacağına dair henüz kesin bir tarih verilmedi.
Aynı zamanda, “yapay ses tespiti” teknolojisi de YouTube’un otomatik telif hakkı koruma sistemi olan Content ID‘nin bir parçası olacak. Şirket, bu aracın, ortakların yapay zeka tarafından üretilen şarkı söyleme seslerini içeren içerikleri bulmalarına ve yönetmelerine yardımcı olacağını belirtti.
YouTube’un Yaratıcı Ürünler Başkan Yardımcısı Amjad Hanif, bir blog yazısında, “Yapay zeka geliştikçe, insan yaratıcılığını artırması gerektiğine inanıyoruz, onu yerinden etmesi gerektiğine değil,” dedi. “Gelecekteki gelişmelerin ortaklarımızın seslerini güçlendirdiğinden emin olmak için çalışmaya kararlıyız ve endişeleri gidermek ve ortak hedeflerimize ulaşmak için koruma önlemleri geliştirmeye devam edeceğiz,” şeklinde ekledi.