Zilzal Suresi Meali

Zilzal Suresi Meali: Konusu ve Açıklaması

Zilzal Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 99. suresidir ve 8 ayet içerir. Sure, adını ilk ayetinde geçen “zilzal” kelimesinden almıştır. Zilzal, “deprem” veya “sarsıntı” anlamına gelir. Sure, kıyamet günü meydana gelecek olan büyük depremi ve bunun sonucunda olacakları anlatır.

Surenin Konusu

Zilzal Suresi, kıyamet günü meydana gelecek olan büyük depremi ve bunun sonucunda olacakları anlatır. Sure, depremin dünyayı nasıl saracağını ve insanların nasıl korkuya kapılacağını anlatır. Ayrıca, depremin sonucunda insanların amellerinin ortaya çıkacağını ve herkesin yaptıklarının karşılığını göreceğini anlatır.

Surenin Açıklaması

Zilzal Suresi’nin ilk ayetinde, “Yeryüzü şiddetli bir şekilde sarsıldığı zaman” ifadesi geçer. Bu ayet, kıyamet günü meydana gelecek olan büyük depremi anlatır. Deprem, dünyayı öyle bir saracaktır ki, insanlar ayakta duramayacak ve korkudan titremeye başlayacaklardır.

Surenin ikinci ayetinde, “Dağlar dağılıp savrulduğu zaman” ifadesi geçer. Bu ayet, depremin sonucunda dağların yerinden oynayacağını ve dağılıp savrulacağını anlatır. Dağlar, dünyanın en büyük ve en sağlam yapılarıdır. Ancak, kıyamet günü meydana gelecek olan deprem, dağları bile yerinden oynatacak ve dağıtıp savuracaktır.

Surenin üçüncü ayetinde, “İnsanlar üç sınıfa ayrılacağı zaman” ifadesi geçer. Bu ayet, depremin sonucunda insanların üç sınıfa ayrılacağını anlatır. Birinci sınıf, iyilik yapanlar ve Allah’a itaat edenlerdir. Bu insanlar, depremden zarar görmeyecekler ve cennete gireceklerdir. İkinci sınıf, kötülük yapanlar ve Allah’a isyan edenlerdir. Bu insanlar, depremden zarar görecekler ve cehenneme gireceklerdir. Üçüncü sınıf ise, iyilik ve kötülük arasında kalanlardır. Bu insanlar, depremden zarar görebilirler veya görmeyebilirler. Ancak, sonunda Allah’ın rahmetine kavuşacaklardır.

Surenin dördüncü ayetinde, “Herkesin yaptıklarının karşılığını göreceği zaman” ifadesi geçer. Bu ayet, depremin sonucunda insanların amellerinin ortaya çıkacağını ve herkesin yaptıklarının karşılığını göreceğini anlatır. İyilik yapanlar, iyilikle mükafatlandırılacaklar ve kötülük yapanlar, kötülükle cezalandırılacaklardır.

Surenin beşinci ayetinde, “Kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görecektir” ifadesi geçer. Bu ayet, Allah’ın iyiliği karşılıksız bırakmayacağını ve insanların yaptıkları iyiliklerin karşılığını mutlaka göreceklerini anlatır.

Surenin altıncı ayetinde, “Kim zerre kadar kötülük yapmışsa onu görecektir” ifadesi geçer. Bu ayet, Allah’ın kötülüğü cezasız bırakmayacağını ve insanların yaptıkları kötülüklerin karşılığını mutlaka göreceklerini anlatır.

Surenin yedinci ayetinde, “O gün insanlar amellerinin karşılığını eksiksiz olarak göreceklerdir” ifadesi geçer. Bu ayet, kıyamet günü insanların amellerinin karşılığını eksiksiz olarak göreceklerini ve hiçbir haksızlığa uğramayacaklarını anlatır.

Surenin sekizinci ayetinde, “Allah, kullarına zulmetmez” ifadesi geçer. Bu ayet, Allah’ın kullarına zulmetmeyeceğini ve herkese yaptıklarının karşılığını vereceğini anlatır.

Konuyla Alakalı Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi